Csak a turistautakon sétáljunk! (24 ÓRA)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. február 12. - KORLÁTOZÁS Óvják az erdőket, védik az ott élő állatokat
A tavalyi évhez hasonlóan az idén is korlátozza három hónapon át, február 15-étől május 15-éig, az erdőterületek látogatását a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt.

A gondozott turistaútvonalak kivételével csak a szakszemélyzet, az engedéllyel rendelkezők valamint a vadászok jogosultak tartózkodni a Vértes hegység erdeiben február közepétől május idusáig. Az intézkedés kiterjed a Gerecsében a Tatabánya- Vértesszőlős-Baj-Agostyán-Vértestolna-Tarján-Csabdi-Óbarok-Szárliget településekkel körülhatárolt részre, és a Kisbér-Bakonysárkány-Ácsteszér-Csatka-Réde között fekvő állami erdőterületekre is. A Vértesi Erdő Zrt. saját kezelésű vadászterületein megtiltja a hullott agancs gyűjtését. A szakemberek a rendőrséggel együttműködve ellenőrzéseket végeznek, az előírás megszegője 50 000 forint pénzbírsággal sújtható.
A Vértesi Erdő Zrt 44 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik - mondta Ruppert József vadászati ágazatvezető. - A korlátozás nem a turistautakra terjed ki, azokkal van baj, akik a szarvasbikák levetett agancsát keresik. Vannak, akik kergetik a szarvasokat, de tévhit, hogy ilyenkor leesik az agancs. A kérődzőknek nyugalmi állapotra van szükségük, ha ez nincs meg, felfúvódhatnak, elpusztulhatnak. Az is gond, hogy megzavarják a malacozó vaddisznó kocákat: nyomatékosan kérjük, ne tegyék!  Mórocz Károly


Súlyos közlekedési bírságok
A kormány rendeletben változtatta meg a közlekedési bírságok mértékét. Ez egyaránt érinti az engedély nélküli közlekedést a védett és a fokozottan védett természeti területeken a Vértes és a Gerecse hegységben. Tiszteletben kell tartani a tiltó táblákat: ha valaki védett területen közlekedik engedély nélkül, 150 000 forint, ha pedig fokozottan védett területen, akkor 300 000 forint a bírság összege. Aki csak letér az engedélyezett útról, 100 000 forint bírságot fizet.

Nem riogatnak, hanem felvilágosítanak
Társaságunk természetesen továbbra is engedélyezi az összesen több ezer ember részvételével zajló rendezvényeket - hangsúlyozza dr. Széles Attila, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója. - Örülünk, hogy egyre több a táborozás, tájfutóverseny, gyalogtúra erdeinkben. Nem riogatni, csupán felvilágosítani szeretnénk a közölt tényekkel. Kérjük az autósokat, hogy a behajtást a sorompóval védett utakra ne leküzdendő feladatnak tartsák. Higgyék el az erdőket járók, hogy őket védik a szigorítások, és a mi szakembereink is mindent megtesznek, hogy nyugodtan töltsék szabad idejüket a természetben.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.