Kényeztetetik a kutyusokat (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 11. – Pedigree PROGRAM Két-két millió forint somogyi menhelyeknek A menhelyen élő kutyák sorsának javítása és a társadalmi tudatformálás célja a MARS Magyarország Pedigree Örökbefogadási Programjának, közölték a hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Bejelentették: a cég jelentős adományt garantál termékei értékesítéséből öt állatmenhelynek: tízmillió forintot oszt ki a barcsi, siófoki, nagykanizsai, szentendrei és a szegedi állatvédőknek. Mayer Zsolt, a vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta: a húsz pályázatból szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A programot tavaly indították, 1500 kutyának találtak gazdát honlapjukon.    A gazdátlan ebek helyzetének javítását célzó mozgalmat négy kontinens tizenegy országában vezették be. Minden évben öt, pályázat útján kiválasztott menhely nyeri el a minimum két-kétmillió forintos támogatást. Idén a virtuális örökbefogadás kap kiemelt hangsúlyt: olyan felelősen gondolkodó állatbarátokat céloz meg, akik nem tudnak megfelelő környezetet biztosítani egy kutya számára, de segítenének egy kiválasztott állaton. Prof. Solti László, a Szent István Egyetem rektora, a zsűri elnöke hangsúlyozta: a nyertesek kiválasztásában szerepet játszott a hitelesség, az elkötelezettség az állatok befogadása során, illetve, hogy milyen megalapozott, hosszú távú tervekkel pályáztak.
Két-kétmillió forintot nyert a Pedigree Örökbefogadási Programban, két somogyi állatmenhely. Szentendre, Nagykanizsa, Szeged mellett a szervezők bizalmat szavaztak a siófoki és barcsi menhely pályázatának is. - Egy civil szervezet sajnos nagyon kevés pénzből tud gazdálkodni, csupán a tagdíjakból, az adó egy százalékokból és a nagyon értékes adományokból - mondta Récsei Viktória, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület vezetőségi tagja. - Ezért vagyunk nagyon boldogok, hogy most kétmillió forint segíti a munkánkat, aminek a kutyusok is legalább ennyire örülnek, ugyanis hatvanötén várnak szerető gazdira a menhelyen. Mindemellett közel 1,3 millió forintból kölyök-karantén és 15 kifutó épülhet. Mivel a menhely eredetileg sertésistálló volt, a kifutói tönkrementek. Az újakkal az állatvédők a befogadható kutyalétszámot, és az ebek komfortérzetét is növelni tudják. Így az agresszivitás is csökken, ami zárt helyen gyakran gondot okoz. Mivel az önkéntesek gyakran találnak kidobott, egész kutyaalmokat, a kölyök-karantén építésével együtt kerülhetnek a testvérek a menhelyre. A szervezetnek 2005-ös indulása óta 284 kutyát sikerült örökbe adnia. Viktorpusztai telepén hárman dolgoznak teljes munkaidőben. Az elnyert két millió forintos támogatás biztosítja egy egész évre a csaknem 500 ezer forintos állatorvosi költségeket, 225 ezer fordítható száz, a július elsejétől a menhelyek számára is kötelező elektronikus mikrochip beszerzésére, melyre a kóborló kutyák beazonosítása miatt van szükség.

Matyikó Zsuzsanna, a Siófoki Állatvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: kölyökott-hont építenek a támogatásból, és komfortosabbá teszik a dolgozóik szociális helyiségét A pénz többi része az orvosi költségekre megy el.
A menhelyük 1994 óta működik, mozgalmasak a hétköznapjaik. 180 kutya van náluk, kezdettől fogva jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzattal. Szerződést kötöttek velük, ami stabil anyagi forrást nyújt számukra. Négy főállású és egy félmunkaidős alkalmazottjuk van.   Jeki Gabriella

Nehéz sorsú állatok
A BARCSI ÁLLATVÉDŐK gyakran találkoznak az állatkínzás borzalmas tényével Sok kutya elkeserítő helyzetből kerül a menhelyre. Rókát, a három éves szukát vadászok találták az erdőben. - KEGYETLEN És KŐSZÍVŰ emberek kötötték ki az erdőben egy fához étlen-szomjan a kutyát olyan hurokkal, amely annyira rövid volt, hogyha a szuka megpróbál lefeküdni, akkor megfojtja magát - rázza a fejét szomorúan Biczák Balázs, a vezetőség tagja. - A kölykét is kirakták mellé, aki ugyan nem volt megkötve, de nem akarta elhagyni az anyját. LADY-T, AZ IDŐS, beteg szukát embertelen körülmények közül hozták el egy udvarból az önkéntesek. Daganatok vannak a lábán, hasán, nyakán, és foga is alig van. Gazdája egy olyan udvarban tartotta, ahol nem volt sem kutyáéi, sem egy zug, ahol el tudott volna bújni Ételhez és italhoz is hébe-hóbajutott. De a menhelyen vár gazdára Jenny, a két-három éves szuka is, akit kegyetlen módon hagyott ott kikötve gazdája, amikor eladta a házát és elköltözött
Örökbefogadási program
A PEDIGREE PROCRAM 2006-ban
kezdődött az Egyesült Államokban, majd elterjedt Kanadában, Brazíliában, Chilében, Ausztráliában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Angliában, Németországban, Franciaországban és Ausztriában. Magyarország 2009-ben csatlakozott.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.