Több odafigyelést várnak a gazdiktól (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 13. - Júliustól szigorodik az állattartási törvény Megyei körkép (tk) - A második félévtől életbe lépő új kormányrendelet szigorúbb feltételeket ír elő a házi kedvencek tartásáról és forgalmazásáról. Érdemes ezekre már most felkészülni.
Magyarországon is évek óta lehetőség van a kutyák azonosításának új módjára, az elektronikus transzponder, közismertebb nevén a mikrochip beültetésére. Az ezzel ellátott házi kedvenc bekerül egy központi nyilvántartásba, és ha netán elcsavarog, a chip alapján bármikor beazonosítható. Ez a módszer nálunk még nem kellően elterjedt, inkább az értékesebb, fajtatiszta ebek tulajdonosai éltek a lehetőséggel. Ezenkívül január óta chippel látják el a Fekete István Természetvédelmi Egyesület által megtalált és új gazdihoz örökbe adott kutyákat is.
Júliustól azonban az új kormányrendelet értelmében csak mikrochippel ellátott kutyát szabad forgalmazni, illetve elajándékozni. Az állatvédők azt tanácsolják, hogy a tulajdonosok minél előbb keressék fel állatorvosukat, és gondoskodjanak az eszköz beültetéséről. Ezzel későbbi, nem várt problémáktól menekülhetnek meg.
Az új rendelet számos további előírást tartalmaz kutyák, illetve más házi kedvencek tartásával kapcsolatban. A törvény úgy fogalmaz, hogy a kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartam, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja. Nem szabad például állatot tartani sem állandó sötétségben, sem állandó világosban, vagy zajban. Az állat mozgásigényét figyelembe véve a rendelet meghatározza a tartási hely minimális méretét. Kutyát például nem szabad majd tartani 10 négyzetméternél kisebb kennelben, vagy 4 méternél rövidebb eszközzel kikötve. Ha a kutyát futólánccal kötjük meg, a feszített és futó részek összesen legalább öt-méteresek legyenek, ezen belül a futó rész nem lehet három méteresnél rövidebb. A láncot, a pórázt kizárólag nyakörvvel vagy hámmal szabad az állatra rögzíteni.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.