Kóbor kutyáktól rettegnek (Hajdú-Bihari Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 31. - A tehetetlen gazdák több tucat baromfija esett áldozatául az egyre szaporodó ebeknek. DEBRECEN-HALÁP. A vadászati törvény megváltoztatását okolja Varga Ferenc halápi olvasónk a baromfiállománya megtizedeléséért, mert mint mondja, ma már nem merik kilőni a kóbor kutyákat a vadászok, nehogy a fegyvertartási engedélyük bevonását kockáztassák. Az idős férfi maga is 60 éve vadászik, de csak tehetetlenül szemlélheti, amint tyúkjai közül el-elragadnak egyet a kóbor ebek. Hiába a kerítés, a nagytestű kutyáknak nem jelent akadályt, vagy pedig éppen ahhoz szorítják áldozatukat, ahogyan a férfi szerint legutóbb tették kívülről egy őzzel. Hívhatná - mint ahogyan már többször megtette - a gyepmestert, de a kóbor állatok gyakran csak hetek múltán bukkannak fel újra. Az is előfordul, hogy a közeli tanyákról szabadulnak ki egy kis portyázásra, így azok nem is tekinthetők kóbor kutyáknak.

Vadpusztítókká válnak
A törvény módosítása pont ebben rontott a helyzeten, ugyanis alapból feltételezi, hogy szinte minden ebnek van gazdája, így az már nem is számít kóborlónak, és nem is pusztítható el engedély nélkül. A helyileg illetékes Zrínyi Miklós vadásztársaság elnöke, Vollay Ferenc szerint emiatt gondolják meg ezerszer is a vadászok, hogy elsüssék-e a fegyverüket, ha a vadászterületükön feltűnik egy kóbor állat. Mint mondja, rossz a törvény, ami ellen nem tudnak tenni semmit, pedig a gazdátlan macskák és kutyák előbb-utóbb pusztítani kezdik a kis-vadakat. Egy példát is hozott a szigorításra: legutóbb engedélyt kért a társaságuk rókák éjszakai kilövésére, amit meg is kaptak, egy megjegyzéssel, miszerint az nem vonatkozik a kóbor állatokra. Márpedig elszaporodásuk veszélyezteti a vadállományt.

A gazdátlan kilőhető
Bejelentésre a közterület-felügyelethez tartozó gyepmesterek kimennek a helyszínre, sőt rendszeresen be is járnak egy útvonalat főleg a város belterületén, de a külterületeken nehéz befogni a kóbor jószágokat - ad felvilágosítást Lelesz György, a felügyelet vezetője. Hozzáteszi, lakóterületen belül csak rendőri engedéllyel használhat lőfegyvert valaki, a vadászterületen is csak akkor, ha éppen űzi a vadat az eb. A hatósági főosztály vezetője, Vizeli Sándor szerint feltétlenül meg kell győződni arról, hogy az állat gazdátlan vagy sem, ennek egyik módja, hogy fotót készítsenek róla, s amennyiben nem az, a tartója ellen vagyonvédelmi eljárást lehet kezdeményezni.





© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.