Kutyák, macskák is kaphatnak hőgutát (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 11. - Hűvös helyre készített kuckóban könnyebben átvészelik a házi kedvencek a nyári kánikulát, és nagyon fontos napjában többször újratölteni vizes tálkájukat. Nem szabad az állatot a napon leparkolt autóban hagyni, hiszen annak belseje rövid idő alatt hatvan-hetven Celsius fokosra is felhevülhet. Ha azt látjuk, hogy az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj oka hőtorlódás vagy hőguta is lehet. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben – közölte az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy melegben. Ha mégis ezt kell tennie, érdemes tudni, hogy a nagyobb testű, sötét színű kutyák nehezebben viselik ezt, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, és ha a lihegéssel történő hővesztés nem elegendő, az állat hűvös helyet, padlót keres, amelyre ráfeküdve hűtheti magát.

Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle „csúcsteljesítményt". A háziállatokért a gazdák a felelősek, egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedése.

Van, ahol a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az így tartott állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak. A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható – olvasható a közleményben. Pagonyi Judit


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.