Ebadta kutyák (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 15. - Néha annyira megváltozik az ember, ha kutyákat lát. Vagy önökkel még soha nem fordult elő ilyesmi? Először eszében sincs kutyát venni, hiába hisztizik a gyerek heteken keresztül. Utána mikor végre a közelébe kerül egy eladó kutya, rögtön elérzékenyül, és az óriásira nyitott, sötétbarna szempár teljesen leveszi az embert a lábáról. Őseink évezredek óta tartanak fenn szoros, sok esetben baráti kapcsolatot ezen négylábúakkal. Nem csoda hát, hogy ezen hosszú és közös együttlét hatását még a mai rohanó világ emberei sem tudták levetkőzni magukról.

Sőt, még a mai idők leggyorsabban fejlődő részét, az Internetet is képesek „lelassítani" az ember legjobb barátai. A hozzáértők persze egyből felkapják a fejüket erre, és homlokot ráncolva várják a magyarázatot: „Ugyan! Hogy lenne már képes erre egy egyszerű kutya?" Pedig igaz; a velünk szorosabb kötelékben élő háziállatok – sok más hasznos tulajdonságuk mellett – képesek kicsit visszazökkenteni a rohanásból a neten szörföző embereket. Nem is találhatunk erre jobb bizonyítékot, mint magát az Internetet.
Apróhirdető oldalak látogatói statisztikáiban vettük észre ezt a különös jelenséget. Egy átlagos hirdető oldalon a látogatók viszonylag kevés időt töltenek, és – más honlapokhoz viszonyítva – általában elég kevés aloldalt tekintenek meg. Sietnek, kapkodnak – külön művészetté vált már a webes szakmában, hogy a rohanó embereket rávegyék az oldalon található tartalom elolvasására. Nem így van ez viszont az állatokkal kapcsolatos honlapokon, különösképp pedig a kutyás weboldalakon!

Amikor a látogató egy ilyen oldalra érkezik, szinte lelassul. Elfelejti a kapkodást, elfelejti a hirdetést, elfelejti, hogy neki most „nagyon sietős a dolga". Ehelyett nézegeti a videókat, gyönyörködik a kutyás képekben, és már-már azon veszi észre magát, hogy nem tud dönteni az oldalon talált akita és berni pásztor között.

Nem vagyok sem pszichológus, sem kutyatenyésztő, így nem tudom a pontos okát sem a jelenségnek. De azt biztosra veszem, hogy a kutyáknak igenis köze kell legyen ehhez. Talán az aranyos kis szőrmókok, vagy a vígan csaholó ebek látványa, esetleg az az igézően szomorkás, barna szempár...

Vajon Önre hogyan hatnak a kutyák?


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.