Nehéz a kóbor kutyákat utolérni (Délmagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július 10. - SZEGED. Nyulas Attilát, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát tegnap reggel kóborkutya-befogó kőrútjára kísértük el. Nem könnyű beszorítani és elkapni a Szegeden csatangoló kóbor kutyákat. A móravárosi Csöndes utcába vezetett első utunk: az ebrendészet-re telefonáló szerint a zsákutca végén egy barna színű kóbor kutya tanyázik. Nem találtuk, de a közeli Cserepes soron egy kutyafalkába és egy magányos, drótszőrű tacskókeverékbe futottunk.
Egy befogott kutya 14 napos karanténja, etetése és oltása 25 ezer, forintjába kerül az Orpheusnak, amelynek telephelyére havonta 30-50 kóbor állatot szállítanak. Szerencsére 95 százalékuk új gazdára talál.
Kemény meló beszorítani és elkapni a Szegeden csatangoló kóbor kutyákat. A Cserepes soron egy négytagú falkát vettünk üldözőbe, ám az ebek rendre megléptek előlünk.
A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát - tartja a mondás, amely esetünkben is igaznak bizonyult. Tegnap reggel Nyulas Attilát, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát kóborkutya-befogó körútjára kísértük el.    
Első helyszínünk a móravárosi Csöndes utca volt. Egy telefonáló értesítette az ebrendészetet: a zsákutca végén egy barna színű kóbor kutya tanyázik. Az említett ebnek hűlt helyét találtuk, ám a közeli Cserepes soron egy négytagú, szabadon csatangoló kutyafalkába, valamint egy magányos drótszőrű tacskókeverékbe futottunk. A falka négyfelé spriccelt, amikor melléjük parkoltunk, a legkönnyebb célpontnak egy fekete-fehér színű, bal mellső lábára sántító, nagytestű példány ígérkezett.
- Jól van, jól van! - próbált bizalmat ébreszteni Nyulas Attila a kutyában, amely először farkcsóválva lehasalt a fűbe, ám amint megpillantotta a hurkos befogót, sántasága ellenére másodpercek alatt elviharzott az ebrendész közeléből. Ezután egy kisebb termetű fekete kutyára fókuszáltunk: az állat egy rövid fogócska után egy kerítés nélküli ház udvarába vette be magát. A lakásból egy nő dugta ki a fejét. Mikor azt mondta, övé a kutya, Nyulas Attila közölte: kerítés híján meg kellene kötözni a négylábút.
- A fiam majd megköti - vetette oda kelletlenül a nő, aki jobb lábával az újra elinalni akaró kutya fejébe rúgott, így terelve vissza a kertjébe. A drótszőrű tacskókeverék eközben tisztes távolból szemlélte a történteket. Mikor megneszelte, hogy következő célpontnak őt választottuk, gyors tempóban a Katona József utcán keresztül a Farkas utca felé vette az irányt. Az autóval többször a négylábú elé kerültünk, de az rendre megtalálta az egérutat. A kutya végül egy ház kertjébe menekült be, ahova nem követhettük - az ebrendésznek nincs hatásköre más birtokára lépni.
A következő célpont nem szaladt el előlünk - az újszegedi Hargitai utca végéről egy döglött macskát szedtünk össze. A tetem már jó pár napja feküdhetett a Holt-Maros partján, de csak most vette valaki a fáradságot, hogy erről értesítse az ebrendészetet, amely az elhullott állatok összegyűjtésével is foglalkozik. A macskát az Algyői úti telephelyre vittük, ahol kis idő múlva egy kutyát örökbe fogadó idős házaspár jelent meg. A papírok aláírásakor szólalt meg Nyulas Attila mobilja: Katona
Gyula jelentkezett: Móraváros önkormányzati képviselője a reggel megkergetett kutyafalka miatt emelte fel a telefont. Rajta vagyunk az ügyön, de néha nem járunk sikerrel. Nekünk is nagy problémát okoz a Cserepes sor környéke - mondta a képviselőnek az ebrendész. Nyulas Attila ezután elmesélte, hogy egy Felső Tisza-partról begyűjtött fekete színű kutyát 3 hónapig üldöztek, amíg sikerült befogniuk.

30-50 állatot fognak be havonta
Minden kutya kóbornak számít, amely gazdája felügyelete nélkül csatangol az utakon. Ha az állatvédő egyesület munkatársainak sikerül beazonosítaniuk a gazdát, megfizettetik vele a kiszállás és a befogás díját. A legtöbb esetben azonban soha nem derül ki a tulajdonos személye. Egy befogott kutya 14 napos karanténja, etetése és oltása 25 ezer forintjába kerül az Orpheusnak, amelynek telephelyére havonta 30-50 kóbor állatot szállítanak be. 95 százalékuk új gazdára talál. A telep munkatársait az örökbefogadással kapcsolatban a 20/360-9846-os telefonszámon lehet keresni. A telepen lévő állatokról képek találhatók a www.ebrendeszet.zug.hu oldalon. KISS GÁBOR GERGŐ



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.