Kutyák mikrocsipes megjelölése (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július 13. - Július 1-jétől érvénybe lép a 41/2010 (II. 26.) kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásról. A rendelet értelmében július 1-jétől kötelező az ebet mikrocsippel megjelölni, ha annak tulajdonosa megváltozik, eladják, elcserélik vagy elajándékozzák, korra való tekintet nélkül. Arról, hogy melyik fél látja el az ebet csippel, a felek megegyezéssel dönthetnek, azonban az ebet átruházni az új tulajdonosnak csak az elektronikus transzponderrel való megjelölés után lehet.
Akinek már van kutyája, annak nem kötelező a csip, ha azonban ennek az ebnek a tulajdonosa megváltozik, akkor már igen. Az Európai Unió országaiban a mikrocsipes jelölés már régóta elfogadott és elterjedt módszer, ez kerül most hazánkban is bevezetésre.
Első lépésben a törzskönyves kutyáknál terjedt el, a törzskönyvezett ebek több mint 90%-a már rendelkezik mikrocsippel, nemzetközi kiállításokon is ezt a jelölési módot fogadják el. Második lépésben azoknak a kutyusoknak tették kötelezővé a mikrocsip beültetését, amelyeknek útlevél kiállítását kérte a gazdája az állatorvostól. Harmadik lépésként most a törzskönyvvel nem rendelkező fajtatiszta, illetve a keverék kutyák nyakába is kerül transzponder.

Ml VALÓJÁBAN A MIKROCSIP?
Ez a kis eszköz tulajdonképpen nem más, mint egy vasmag körül elhelyezkedő tekercs egy kis mikroelektronikával ellátva, amelyet elektromágneses térbe helyezve áram indukálódik a tekercsen, melyet a leolvasó mér és egy 15 jegyű számmá alakít, hogy a gazdi és az állatorvos számára is értelmezhető legyen. Fontos megjegyezni, hogy minden csip teljesen egyedi, nincs két egyforma. Ez az apró elektronikus eszköz egy szövetbarát kapszulába zárva kerül az állat bőre alá. A tévhitek eloszlatása végett nincs benne elem, nem sugároz magából semmit és GPS-alapú helymeghatározásra is alkalmatlan, tehát a műholdak segítségével sem le-het nyomon követni az ebet. Ezt a kérdést csak azért említettem, mert elég gyakran megkérdezik a gazdik. A15 jegyű azonosító számot csak erre a célra készült leolvasóval lehet megnézni. Ilyen leolvasóval rendelkeznek az állatorvosok, a gyepmesteri telepek, állatmenhelyek, néhány állami hatóság is, valamint egy-két tenyésztő. Nekik az állatok értékesítése előtt tudni kell, hogy melyik kutyához melyik törzskönyv tartozik.
A beültetés a nyak bal oldalába történik, melyet a kutyák általában jól tűrnek, még 6 hetes törpe fajták is csak ritkán reagálnak fájdalommal a beültetésre. Mikrocsip-beültetést csak állatorvos végezhet, melynek költsége 4000-8000 forint között mozog - rendelőtől, illetve a csip fajtájától függően. Ma már számos gyártó van jelen termékeivel a mikro-csippiacon is.
A fent említett rendelet csak a csip beültetését írja elő kötelezően, annak regisztrációját nem. Fontos azonban tudni, hogy a csip regisztráció nélkül nem sokat ér, legfeljebb annyit, hogy az állat papírjai egyértelműen az adott ebhez köthetők. Arról, hogy mit jelent a regisztráció és milyen költségei vannak, a jövő keddi Gyógy-ír mellékletben olvashatnak. DR. PARCSAMI ANDRÁS (Szerzőnk állatorvos.)




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.