Somogyi mérgezések (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 18. - Vélhetőleg vegyszeres hús végzett két kutyával Kisperjésen Két kutya elpusztult, kilenc megbetegedett a Somogyszentpálhoz tartozó Kisperjésen a péntek éjszaka kiszórt húsdaraboktól. A felháborodott helyiek szerint bűncselekmény történt. Makai Istvánt, a megye legnagyobb állatvédő egyesületének vezetőjét is megdöbbentették a történtek.
A korábbinál kevesebb állat-kínzásos ügy került az utóbbi hetekben a Somogy megyei bíróságokhoz, talán azért is, mert nyáron felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a fiatalember, aki agyon verte a kutyáját, és hasonló ítélet született korábban az „őzgidára hajtó", hurkolásos módszerrel dolgozó rapsicokkal szemben is.
A pénteken késő este történt kisperjési eset azonban példátlan. Valakik egy személyautóból műanyag zacskóba csomagolt, sárgás levet engedő húsdarabokat szórtak ki a település utcájára. Szombat reggelre két állat elpusztult, kilenc idegrendszeri és mozgásszervi zavarokat mutató kutyához állatorvost hívtak.
- Száztíz kutyával foglalkozom, vannak közöttük olyanok is, amelyek mérgezéses tünetekkel kerültek a menhelyre – mondta lapunknak Makai István, a marcali állatvédő egyesület vezetője. - Amikor már észlelhetők a tünetek a szervezetükben felszívódott méregtől, nehéz rajtuk segíteni. Ajánlatos kerítésen vagy kenelen belül tartani a kutyákat, de a kistelepüléseken nehéz ezt elérni.
Az állatvédőtől tudtuk meg tegnap délután, hogy Tóth Tibor körzeti főállatorvos a kilenc megbetegedett kutya közül négyet ellátott, és a többi is kezelésre szorul. Hogy növényvédő vagy rovar-ölő szerrel, illetve más anyaggal átitatott hús okozta-e a mérgezést, csak a laboratóriumi vizsgálat után derül ki. Gulyás J. Attila





© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.