Kétmillió kutya országa vagyunk (Délmagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.10.20.. - Csongrád megye - „Rengetegen élnek kutyatenyésztésből, ezért fontos lenne, hogy azt csak komoly ismeretek megszerzése után engedélyezzék" - véli Seres Zoltán, Az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke szerint komoly visszatartó erő lenne, ha minél több kutyatámadás ügye jutna a bíróság elé.
Gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt rendre büntetőeljárást indít a rendőrség olyan kutyatulajdonosok ellen, akiknek ebei súlyos sérüléseket okoztak áldozataiknak. Így tett a Sándorfalván vasárnap egy férfit megtámadó buldogok gazdája esetében, vagy korábban egy nő ügyében: jugoszláv farkasölője június végén marcangolta szét egy szatymazi nő arcát. Ugyanilyen eljárás alá vonták azt a férfit, akire tavaly nyáron bíztak egy pitbullt, ami szétmarcangolta egy kutyáját sétáltató újszegedi nő karját.
A vétséget egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel szankcionálja a polgári törvénykönyv. Bíróság elé mégis kevés támadás ügye kerül, és az ítéletek sem túlzottan kemények. Még azt az anyát is csak egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték, akinek kisfiát a család kutyái 2007-ben szétmarcangolták Monorierdőn. A szülők először azt állították: a gyerek eltűnt a Margitszigeten, de később kiderült, a család otthonában halt meg, kutyatámadásban.
Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke szerint fontos lenne, hogy minél több ügy bírósági szakaszba jusson el - az állatvédők szerint csak így állítható meg Magyarországon a kutyák esztelen szaporítása. Becslések szerint hazánkban nagyjából 2 millió, a nálunk nyolcszor nagyobb lélekszámú Németországban 5 millió ebet tartanak nyilván.
Magyarországon évente körülbelül 5000 bejelentett kutyatámadás történik, ezek több mint fele a fővárosban. Budapesten 1975-ben még csak 630, 1985-ben 865, 1995-ben már 2549, míg 1997-ben 3000 volt a kutyaharapások száma. - Rengetegen élnek kutyatenyésztésből, ezért fontos lenne, hogy azt csak komoly ismeretek megszerzése után engedélyezzék. Az Orpheus azért harcol, hogy aki csak teheti, ne szaporítsa állatát Ezzel belátható időn belül jelentősen csökkenne az ebek száma - jelentette ki az elnök.
Rendeletek és alapszabály
Az állattartási rendelet ebekre vonatkozó része szerint többlakásos lakóépületben lakásonként legfeljebb egy kutya tartható Szegeden. Magánház esetén nincsen mennyiségi korlátozás. Kisebb települések helyi ebrendeletei mindössze annyit mondanak ki, hogy mindenkinek zárt helyen kell tartania kutyáját úgy, hogy az mások testi épségét ne veszélyeztesse. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének alapszabálya szerint tag lehet minden magyar és külföldi állampolgár, aki magáénak vallja az egyesület célkitűzéseit, vállalja az alapszabály, más szabályzatok és a testületi döntések rendelkezéseinek betartását és fizeti a közgyűlés által megállapított tagsági díjat Tagsági viszonyt a belépési nyilatkozat benyújtásával és a teljes évi tagdíj befizetésével lehet létesíteni.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.