Ítélet Olaszországban (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. június 11.- Börtönbüntetést szabtak ki egy magyar kutyacsempészre Magyar kutyacsempész ellen alkalmazták először Olaszországban a tavaly decembertől érvényes, szigorított törvényt K. K. Zsanett két év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, amit pénzzel kiválthat, ezért két olasz társához hasonlóan ő is szabadon távozhatott a bíróságról.
Gyorsított eljárásban kölyökkutyák csempészete, állatkínzás és csalás miatt börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy magyar nőt és két olasz társát az olaszországi Pistoiában - adta hírül tegnap a La Nazione. A 27 éves K. K. Zsanettre két év, nyolc hónapot, 47 éves élettársára, Alessandro C-re három év, egy hónapot, a férfi fiára, Michel C-re pedig két év, három hónapot szabtak ki. A vádlottak azonnal beismerték az ellenük felhozottakat, és éltek a jogszabályi lehetőséggel, azaz napi 39-40 euróval megváltják a rájuk rótt büntetést. Ez K. K. Zsanett esetében körülbelül tízmillió forintot jelent.
Az ügyészség szerint a társaság jól szervezetten és hosszú ideje működött, a magyar nő gondoskodott arról, hogy az interneten rendszeresen megjelenjenek az olasz vevőknek szóló, drága, fajtatiszta kiskutyákat ajánló hirdetések. A vásárlóknak azt ígérte, olasz tenyészetekből származó, egészséges és oltott kölyköket kapnak a pénzükért. A nő felelt azért is, hogy Magyarországon felkutassa az állatszaporítókat. A két férfi felvásárolta, Olaszországba szállította, és ott eladta a kiskutyákat. A banda kezdetben Peve és Celle környékén tevékenykedett, később Pistoiában, majd Pratóban is fölbukkant.
A társaság többször is lebukott a hazánkból iratok nélkül csempészett, a szállításhoz túl fiatal, nagy értékű kiskutyákkal, amelyek közül több már az úton vagy közvetlenül megérkezése után elpusztult. Az idén januárban Bredazzane településen például 25 kölyköt foglaltak le tőlük, öt beteget közülük már nem lehetett megmenteni. A nyomozók akkor szabadlábon hagyták, de figyelték őket. A bűnözők folytatták a jól jövedelmező üzletet, végül február 22-én őrizetbe vették a csoportot. Huszonhét fajtatiszta magyarországi kiskutyát, 175 adásvételi igazolást, állat-egészségügyi iratokat, 130, magyar állatorvos által kiadott állatútlevelet, továbbá gyógyszereket, számítógépeket, mikro-csipeket és ezek beültetéséhez használatos eszközöket foglaltak le.
Ilaria Innocenti, a LAV állatvédő szervezet egyik vezetője lapunknak elmondta: nagyon elégedettek a döntéssel, amely a törvény tavalyi szigorításának köszönhetően született. Ügy vélte, véget kell vetni az állatok illegális kereskedelmének, ezért további szigorú ítéleteket várnak. Mint korábban megírtuk, az olasz döntéshozók megelégelték, hogy évek óta elárasztják az országot a hazánkból hozzájuk csempészett, étel és ital nélkül, összezsúfolva utaztatott, gyakran beteg, de állatorvosi igazolással ellátott kiskutyák, és hiába fogják el a tetteseket, azok rendre megússzák. Tavaly decemberben szigorították a kedvtelésből tartott állatok szállításáról szóló törvényt, amely azóta 13 ezer euróig terjedő pénzbírságot és alapesetben egy évig tartó szabadságvesztést helyez kilátásba a csempészeknek. G. Juhász Judit




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.