Sok embert érintenek a tervezett szigorítások (teol.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. június 6. - Szabályozás - Szigorodó szabályok várnak a hobbiállat tartókra és kereskedőkre. A tervezett változtatásokkal az állatokat védenék a törvényalkotók. Ebadó, minimum 30 literes élettér halak és hüllők esetében, a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltása. Többek között ezek a kitételek szerepelnek az új állatvédelmi törvény tervezetében.

A halakat és hüllőket érintő szabályok, illetve a kutya- és macskahúsra vonatkozó tilalom valószínűleg nem rengeti meg az állampolgárok túlnyomó többségét, az ebadó, vagy pontosabban szólva ebrendészeti hozzájárulás azonban, enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált.
Értem én, hogy jót akarnak, de attól tartok, pont azok nem fognak fizetni, és továbbra sem fognak törődni a kutyájukkal, akik eddig sem tették - summázza véleményét István, a Csuri névre hallgató kistestű keverék kutya gazdája.
- Még csak az kell, hogy abba is beleszóljanak, elég nagy-e az udvar a kutyának, meg hogy adhatok-e neki maradékot - dohog a középkorú férfi.

Véleményével valószínűleg nincs egyedül, mert az ebekre vonatkozó szigorítások sokakat érintenek, és bizony, a bukszába kell majd nyúlniuk a kutyatulajdonosoknak, évi 2000-3500 forint erejéig.

Pedig a célok igazán üdvözlendők. Az önkormányzat a bevezetni kívánt ebrendészeti hozzájárulás legalább felét az ivartalanítás valamint az azonosítóval történő megjelölés támogatására köteles fordítani.

Aki elvállalja kutyája mikrochipes megjelölését vagy ivartalanítását, annak mérsékelt ebrendészeti hozzájárulást kell fizetnie, aki mindkét eljárást elvégezteti, mentesül a fizetés alól. Teljes kedvezményt kap az is, aki állatmenhelyről választ magának négylábú barátot. További változás lenne, hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti.

Az illetékesek emellett fajtalistát állapítanának meg, a listán szereplő ebeket csak szájkosárral, a kibújást megakadályozó nyakörvvel és két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon lehetne sétáltatni.

Fiáth Szilvia, a Tolna Megyei Állat és Természetvédő Alapítvány elnöke szerint a gazdák közül még nagyon sokakra nem jellemző a felelős állattartás. Ezt minden érvnél jobban igazolja a szekszárdi állatotthon, amely fennállása óta szinte egyfolytában telt házzal - ami majdnem 200 kutyát jelent - működik.

A szigorúbb szabályok esetén kétszer is meggondolja valaki, hogy tartson-e kutyát, tudja-e vállalni az ezzel járó költségeket, kötöttségeket. Sajnos még mindig jellemző, hogy amikor különböző okok miatt a kutyák tartása terhessé válik, rövid úton megszabadulnak tőlük, kidobják az autóból, elviszik az erdőbe és magára hagyják.

A gazdátlan, kóbor ebekre, hacsak nem kerülnek a menhelyre, szörnyű sors vár. S természetesen az is tagadhatatlan, hogy az elvadult, kiéhezett állatok, különösen, ha falkába verődnek, károkat okozhatnak.

Hobbiállat, haszonállat, köteleznek a helyi szabályok

Az állattartás szabályairól saját rendeletet alkotnak az önkormányzatok - szinkronban az idevágó jogszabályokkal. A megyeszékhelyen például 300 négyzetméternél kisebb területű telken nem tartható haszonállat.

Az állattartási övezeti beosztástól függetlenül tilos haszonállatot tartani bölcsőde, óvoda, iskola, kollégium, egészségügyi, szociális intézmények, élelmiszert előállító, illetve forgalmazó egységek, temetők területén, és azok 50 méteres körzetében.

A hobbiállatok - és ezen belül is a leginkább szem előtt lévő kutyák - esetében egylakásos és a többlakásos kertes családi házak, sorházak udvarán háztartásonként legfeljebb két eb (és egyszeri szaporulata három hónapos korig) tartható. Külterületen eb számbeli korlátozás nélkül tartható. Venter Marianna


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.