Sok helyen kutyába se veszik az ebadót (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. január 10. - Jellemzően nem tervezik az ebrendészeti hozzájárulás (ebadó) bevezetését a Tamási kistérség településein. Az általunk megkérdezett tíz településvezető válaszaiból legalábbis az derül ki, hogy a közeljövőben valószínűleg sehol sem vetik ki.
Az okok között szerepel, hogy sok helyen úgy látják: ha a kutyák után az ebadót is fizetni kell, akkor még több állatot dobhatnak ki, rosszabbodhat a helyzet. Holott az adó éppen az ebrendészeti feltételek javításához szükséges forrásokat biztosíthatná. Az ebadó mellőzésének másik oka, hogy a lakosságot nem akarják még ezzel a teherrel is sújtani.

Kiskutyák a hivatal előtt
TEHER A Tamási kistérségben jellemzően nem terveznek ebadót
Nincs napirenden az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése az általunk megkérdezett településeken. A legtöbb helyen úgy vélik, hogy az ebadó nyomán csak romlana a helyzet, azaz tovább nőne a gazdátlan állatok száma.
- Tavaly két kiskutyát tettek a simontornyai polgármesteri hivatal elé egy bőröndben - mesélte Csőszné Kacz Edit polgármester.
A két kölyök története happy enddel zárult, a polgármesternek sikerült szerető gazdát találnia számukra. Nagyon sok ebnek azonban nincs ilyen szerencséje, rengeteg a felelőtlen kutyatartó, így a beoltatlan, gazdátlan, az utcán szabadon kószáló, esetleg a járókelőket is veszélyeztető eb.
Elvileg a helyzet javításához (például ebnyilvántartás, ivartalanítás, állatjóléti és közegészségügyi intézkedések, menhelyek fenntartása...) szükséges anyagi forrásokat biztosíthatná az ebrendészeti hozzájárulás, azaz az ebadó, amelynek kivetésére ez év elejétől jogosultak az önkormányzatok a törvény alapján.
A Tamási kistérségben azonban - az általunk megkérdezett tíz önkormányzati vezető jelzései alapján - jellemzően nem kívánnak élni ezen lehetőséggel.
Simontornyán például azért nem, mert két éve az önkormányzat támogatásával már valamennyi kutyát elláttak azonosító chippel, azt követően pedig - a helyi rendelet alapján - ezt minden kutyatartónak kötelessége megtenni. Másrészt az önkormányzat vezetése attól tart, hogy az ebadó kivetése nyomán még több lenne a kóbor kutya. - Félő, hogy többe kerülne a leves, mint a hús -fogalmazott a polgármester.
A kistérség másik két városában sem valószínű, hogy a közeljövőben lesz ebadó. Széles András, Tamási alpolgármestere szerint is többet vesztenének, mint nyernének egy ilyen döntéssel, hiszen ha fizetni kellene az ebek után, feltehetően megnövekedne a kidobott ebek száma. Gyönkön még nem gondolkodtak ezen az új adón, de Katz Gyula polgármester úgy látja, az intézkedés legalábbis megosztaná a települést.Több településvezető azzal indokolta az ebadó elvetését, hogy a lakosság nem terhelhető tovább. Ozorán például az idei az első év, amikor a szemétszállítást áthárították a lakosságra - közölte Schranz Istvánné polgármester, aki szerint emiatt nem valószínű, hogy még egy újabb kiadást is a lakosságra rójanak.
Iregszemcsén most zajlik a szennyvízberuházás, a lakossági hozzájárulás pluszkiadást jelent, várhatóan a szemétszállítás díja is emelkedni fog. A helyi képviselő-testület már korábban olyan döntést hozott, hogy új adót ebben az évben nem kíván kivetni - mondta Süvegjártó Csaba polgármester. - Semmi értelmét nem látom - közölte Gere Zoltán, Pari első embere. Szerinte az ebadóval éppen a becsületes, felelős kutyatartókat sújtanák, akiknek a kutyáikkal semmi gond nincs. A felelőtlen, jellemzően számonkérhetetlen gazdáktól pedig vélhetően az ebadót sem lehetne behajtani. - Túlzottan nagy bevételre nem lehetne számítani az ebadóból, munkát viszont bőven adna az önkormányzatnak, ráadásul megterhelné a lakosságot. Ez a véleménye Jankó Róbertnek. Újireg polgármestere ezért szintén nem látja nagy valószínűségét, hogy a helyi testület támogatná az ebadót.

Éppen elég kifizetni az oltás költségét
- SZÓ SEM LEHET RÓLA - jelentette ki az ebrendészeti hozzájárulás bevezetését firtató kérdésünkre Nagyszokoly polgármestere. Bors Bálint rámutatott, hogy faluhelyen minden háznál van legalább egy kutya. Úgy véli, éppen elég, ha az ebtartók kifizetik az oltást, amit egyébként szigorúan ellenőriz az önkormányzat. Mint fogalmazott, az embereknek kenyérre kell a pénz, nem az ebadó befizetésére. Mindezen megfontolások miatt ő úgy látja, szinte biztos, hogy a helyi képviselő-testület nem fogja megszavazni az ebrendészeti hozzájárulást. Steinbach Zsolt


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.