Kutyavilág (Délamagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.08.08. - "Sohasem az állat a veszélyes, hanem a gazda." "A pitbull terrier, a Vidékfejlesztési Minisztérium tervezete szerint, lekerülhet a veszélyes állatok listájáról. Helyes? Igen. Mert sohasem az állat a veszélyes, hanem a gazda: ahogy tartja, ahogy neveli. Az elkapatott, fegyelemre nem szoktatott kutya könnyen gyilkossá válhat. Aztán a problémát megoldandó karanténba zárják, elaltatják.

A házi kedvencek védelmében már születtek rendelkezések, és legtöbbje augusztus elsejétől érvényben van. Például termettől függően 10–20 négyzetméteres „lakhelyet" kell biztosítani kutyánknak, 6 hónaposnál fiatalabbat tilos kikötni, az idősebbeknél a kötél hosszúsága is meghatározott, szintén termettől függően 4-től 8 méterig terjed, a kölyköket pedig 8 hetes korukig tilos elválasztani az anyjuktól.
Ez szép, de sokszor még az alapdolgokat is elhanyagoljuk – oltások beadatását, sétáltatást, futtatást. Vagy egyszerűen elverjük a háztól az ebet, ha meguntuk.

Tegnap reggel a buszmegállóban vártam a vásárhelyi járatra, és arra lettem figyelmes, hogy egy kutya az úttesten, a lassító autók között próbált átjutni az egyik oldalról a másikra. Sikerült, de rögtön indult vissza, a forgalomba. Az egyik járókelő próbálta csalogatni, de a hívó szóra, kézmozdulatra inkább távolodott (a járművek közé), menekült. Félt, nem bízott az emberben. Egy másik eset: nyíregyházi sörözőbe állított be fiatal, 6 hónapos, nagyon szép pitbull terrierrel egy ember, a jószágot kikötve a kerthelyiség kapujánál. Barátom kérdezte, adhat-e neki kockacukrot. Határozott nem volt a válasz. Ezt vártam, nagyon örültem. De alig telt el fél óra, a játékos kölyök mindenkivel pacsizott, ágaskodott, csimpaszkodott, haverkodott – ekkor már a gazdi mellett ült az asztalnál –, és beleivott az egyik vendég „viszkikólájába".

Sok ember nem érett arra, hogy állatot tartson. Mert még önmagáról sem tud gondoskodni. Sajnos ezt nem tudja, nem ismeri el, vagy legfeljebb úgy, hogy elaltattatja, vagy elcsapja a háztól a kutyát. Lenne egy javaslatom arra – ezt a história, a háborúk is alátámasztják –, hogy a pitbull helyett melyik fajt vegyék fel a „veszélyes állatok" listájára. Örök időkre." Imre Péter


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.