Rehabilitálják a pitbullokat (Délmagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.08.08. - Csongrád megye - Egy miniszteri rendelettervezet szerint a jövőben nem minősülne veszélyes állatnak a pitbull terrier. Az Orpheus álláspontja: egy állat viselkedése mindig attól függ, hogyan neveli gazdája. Egy csongrádi amerikaipitbull-tenyésztő szerint az eb igazi családi kutya, és kisgyermekek mellé is szívből ajánlja.
Kikerülhet a veszélyes állatok köréből a pitbull terrier a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete szerint. A kormány honlapján megjelent dokumentum szerint „egyetlen ebet sem lehet veszélyesnek tekinteni csupán fajtájánál fogva". Eddig szigorú szabályokhoz kötötték, hogy milyen körülmények között tartható egy veszélyes állat: tartójának gondoskodnia kell arról, hogy az állat közterületre vagy más magánterületére ne juthasson, a jegyző az önkormányzat illetékességi területén tartott veszélyes állatokról pedig nyilvántartást vezet. E körből kerülhet most ki a pitbull és minden keveréke – amely a kutyafélék közül egyedül volt tagja a lajstromnak –, az emu és az ametiszt kígyó.

A súlyosabb kutyatámadásokat Csongrád megyében – amelyekről lapunk is beszámolt – nem harci, hanem főként juhászkutyák követték el. – Az állat viselkedése mindig attól függ, hogyan nevelte a gazdája. A pitbullok valóban erősek, de egy apróbb kutya kisebbrendűségi érzése miatt általában hamarabb harap. Megyénkben sokan foglalkoznak harci kutyák tartásával, de ezek általában keverékek – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. „Játékosak, igazi gyilkosok, rendkívül jó idegrendszerűek, élénk kölykök, rongyoznak, játszanak egész nap" – így hirdeti amerikai pitbull terrierjeit egy csongrádi tenyésztő. – A külföldi csatornákon látható és velük foglalkozó műsorokból is kiderül: Amerikában igazi családi kutya a pitbull. Ezt én is megerősítem, hiszen 5 éve foglalkozom velük. Gyerekek mellé is sokat adtunk már el, legutóbb pár napja vittek el egy kölyköt Lajosmizsére, egy kisgyerekes családhoz. Soha semmilyen panasz nem volt még a kutyáinkkal kapcsolatban. Persze szigorúan kell nevelni őket: az a legjobb, ha minél kisebb korukban családba kerülnek, hogy legyen idejük alkalmazkodni. Az amerikai pitbullokon már 4-5 hetesen látszik, hogy melyikből lesz jó kutya, és esetleg melyik a félénkebb, instabilabb egyed. Neki még nagyobb odafigyelésre van szüksége. Az emberek elleni támadások statisztikáját a német juhászok vezetik, amelyek – magyarázta a tenyésztő – sokkal kiszámíthatatlanabbak a pitbulloknál. Kiss Gábor Gergő


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.