Méhek nélkül nincs termés (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 14. - FELISMERÉS Amerikában már a beporzásért is fizetnek a farmerek
Egy nagy tragédia kellett ahhoz, hogy Amerikában két éve felismerjék: ha a méhek elpusztulnak, tönkremennek a farmerek. Remélni lehet, hazánkban ilyen nem fordul elő, de nem árt az óvatosság.

Az Országos Méhész Szövetség elnöke, Bross Péter volt a vendége a megyei méhészeknek. A találkozás aktualitását az adta, hogy az elnök és még másik 25 magyar méhész kéthetes tanulmányúton járt az USA-ban, ahol 7500 kilométert utaztak, és több nagyobb és kisebb méhészetbe is ellátogattak. - Az USA középső és déli államaiban két éve olyan mértékű méhpusztulás volt, amely megrengette a mezőgazdaságot is -mondta Bross Péter. Nem egy rosszul elvégzett permetezés miatt, hanem azért, mert a növényekben éveken keresztül felhalmozódtak a vegyszerek, elterjedt a méhekre veszélyes varroa betegség, és a gyógyszeres kezelésekre sem reagáltak jól a méhek. Mindez együtt váltott ki tragédiát. Ez egyébként bármelyik országban előfordulhat, ahol nem megfelelő a környezetgazdálkodás. Ekkor döbbentek rá a farmerek, hogy milyen fontosak a méhek, hiszen a gyümölcsösökben, a repcében, a napraforgóban a porzás elmaradt, így nem volt bevételük.
A nulláról kezdték el felépíteni a méhészeteket A mozgalomnak azt a nevet adták, méhek nélkül nincs élet. Több százezer hobbiméhészet alakult, 2-3 kaptára ma minden farmernek van, de a több tízezerrel rendelkező méhészetek sem ritkák. A kormány úgy döntött, hogy 150 dollár támogatást adnak méhcsaládonként, ha a mandulát, 50 dollárt, ha a repcét porozzák be a méhek. Az USA-ban egyébként nincsenek fajtamézek - akác, hárs, repce, stb. - hanem vegyesként árulják,- de ez csupán érdekesség. A hazai termelőknek mindebből annyi a tanulság, hogy csak szakszerűen szabad méhészkedni, a betegségek ellen időben kell védekezni. Ennek az ideje pedig éppen az előttünk álló téli időszak, amikor beszorulnak a kaptárakba a méhek. Ugyancsak ez az időszak az, amikor a méhészek értékesíteni szeretnék a mézet. Európában keresleti piac van, a tavalyinál hatvan százalékkal magasabb a világpiaci ár. Ennek ellenére nehéz érvényesíteni hazánkban az áremelést. Ennek oka, a termelők attól félnek, ha nem adják a régi áron, a nyakukon marad a méz.
A kereskedőnek pedig esze ágában sincs magától árat emelni. Nem kellene mást tenni, csak összefogni - mondta Bross Péter. A tavaly bevezetett zárszalag bevált, eddig félmillió ilyen üveg van az üzletekben. Ez garantálja a minőséget, hiszen a hatjegyű azonosító segítségével egészen a méhészig vissza lehet jutni.
Mauthner Ilona

A méz kevésbé hizlal, mint a cukor
A MÉZ kristályosodása természetes fizikai folyamai, melegvíz-fürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani A kristályosodás függ a méz fajtájától is, a repce-és napraforgóméz hamarabb kristályosodik. Ajánlott az esti étkezéshez a mézfogyasztás, mert a méz nyugtató tulajdonsága, ekkor érvényesül a legjobban. Kevésbé hizlal, mint a cukor, ugyanis a szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban. 11-féle vitamint (C, B, H, P stb.), 30-féle ásványi anyagot, 18-féle aminosavat és enzimeket tartalmaz A méz hatására a sejtek jobban használlak fel az oxigént.
Az egy főre jutó fogyasztás még mindig kicsi
A VIRÁGMÉZ világpiaci ára virágmézesetén 3,8 euró/kiló, míg hazánkban az akácméz kilójáért 460 forintot adnak a felvásárlók. A francia méhészek neheztelnek is emiatt a magyarokra, mert leverik az unióban az árakat - mondta Nagyernyei Attila méhész, a megyei egyesület elnöke. Az unióban nőtt a mézfogyasztás. Hazánkban nagyjából tíz-tizenötezer tonna mézei termelnek egy évben, melynek nyolcvan százaléka külföldre kerül Az egy főre jutó mézfogyasztás ötven-hatvan dekagramm, Németországban másfél kiló, de például a Skandináv országokban két kiló fölött van.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.