Jól dolgoztak a méhek (Petőfi Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. NOVEMBER 17. - MÉZPIAC Még a nagybani áron is érdemes átadni a felesleget
Amióta jelentősen gyengült a forint az euróhoz képest, nincs hír arról, mennyiért veszik nagyban a magyar mézet a felvásárlók.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján az egy hónappal ezelőtti felvásárlási árak szerepelnek. Eszerint az akácért 680-700, a vegyes virágmézért pedig 480-500 forintot kínáltak a hazai exportőrök. Igaz, az uniós fogyasztók csak december elején szerzik be a nagy becsben tartott magyar mézet. Talán ezért csúszik az árak kialakítása. Ám szakértők szerint egy közepes méztermő évben - mint az idei volt - még a nagybani árakon is érdemes átadni a felesleget. Szabados Miklós bátmonostori méhész, a Szent Ambrus Mézlovagrend múzeumőre csak a napraforgó mézét adja át hordós mézként. - Nagybaracska térségében hetven méhcsaládom van. Helybe hordják méheim a tiszta bácskai, Duna mellé ki fajtamézeket. Piacon, kilós és félkilós saját kiszerelésben értékesítem a mézet, a lépesmézet, a virágport és a propoliszoldatot. Három éve nem emeltem árat -mondta a szakember.
Következetesen mézzel és virágporral telelteti a méheit. - Nem adok nekik cukorlepényt, mert az nem természetes táplálék a méhek számára. Erősek, egészségesek a családok. A múlt héten hordtak virágport, de még nektárt is a mezei virágokról, krizantémokról. Hunor típusú, jó hőszigetelő, préselt szalmakaptárban teleltetem a méhest. Családonként 16-18 kiló mézet hagyok bent nekik, plusz két-két keret virágport. Összehúzódnak, -melegszenek, átvészelik a legkeményebb telet is - tudtuk meg a bátmonostori méhésztől. Király László

Kicsiben nem érdemes mézet hamisítani
NOVEMBERBEN megint fény derült hamisításra. - Méhész társaimmal együtt elítéljük a nyerészkedésnek ezt a formáját. Rontják a nagy becsben álló magyar méz hírnevét. Mézet a méhésztől, vagy az ismert, piacon árusító termelőtől kell vásárolni. Kicsiben ugyanis nem éri megcukrozni, hamisítani - véli Szabados Miklós, a Szent Ambrus Mézlovagrend múzeumőre.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.