Életünk megédesítője (Hetek)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 16.  – A méz, mint univerzális hatóanyag
Ha a hideg reggelek kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered, fertőtleníts mézzel! Kortyold a vele készült teát, vagy kend a bőrödre, hajadra!

A méz a természet egyik legízletesebb és legsokoldalúbb vitaminbombája is: az a csodálatos táplálék, amely a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.
A méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében. Az ószövetségi írások is beszámolnak a méhek tartásáról és a méz szüreteléséről, de a zsidóknál egyben a jólétet is jelképezte. Az ókorban a természet legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizető eszközként is szolgált. Egy friss kutatás szerint a hagyományos orvoslásban főszerepet játszó méz akár azokkal a baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyek a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenállnak.
Az európai országokban is kedvelt fogyasztási cikk: a mézfogyasztás uniós átlaga eléri az évi 1,7-2,5 kg-ot. Németország, illetve a skandináv országok egyaránt nagy mézfogyasztó nemzetnek számítanak. Hazánk e téren sincs az élbolyban: 0,5 kg/év/fő. Ez már csak azért is sajnálatos hír, mert összehasonlítva a világ többi országában forgalmazott mézzel, a magyar méz íze és összetétele a legjobbak közé tartozik.
A legfelkapottabb méz közismerten az akác, de mégsem ez a legértékesebb fajta. A legértékesebbek a sötét színű mézek, mert ezeknek magasabb az ásványianyag-tartalmuk. Különlegességnek számító csemege a gyorsan kristályosodó, két nap után már késsel kenhető repceméz, és ugyancsak unikálisnak számít az érdekes aromájú erdeifenyő vagy éppen az aranyeső méze. És nemcsak finomak, hanem kiváló energiaforrások is: megfázás esetén különösen ajánlott a fogyasztásuk. A méz az immunrendszert erősíti, de jó álmatlanság ellen is. Egy pohár tejbe egy kis méz kiváló arra, hogy valaki pihentető álmot aludjon. Míg a repceméz csökkenti a gyomor savtermelését, a hárs kiváló fertőtlenítő hatású.
A téli csemege kétségtelenül az egyik legértékesebb táplálékunk, s egyben az egyik legjobb energiaforrásunk: mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, valamint kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket stb. A mézben levő szőlőcukor (glükóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon. Mint ismeretes, a méz csak addig teljes értékű tápanyag, amíg fel nem melegítik. Azonban a kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius-fokig melegítjük.
Az Ottawa Egyetem orvosai vizsgálataik során azt találták, hogy a közönséges méz megöli azokat a baktériumokat, amelyek az arcüreggyulladás tüneteit okozzák, és legtöbb esetben hatékonyabbnak bizonyul, mint a kezelésre jelenleg alkalmazott antibiotikumok, így a méz hamarosan az antibiotikumok helyére léphet a makacs fül-, orr- és torokfertőzések gyógyításában - állítják eredményeikre hivatkozva a kanadai kutatók.
A méz az egyik legrégebben használt szépítőszer is.
„A méztartalmú krémek, mézes testápolók és maszkok ideálisak a száraz, érzékeny bőr számára, mert a mézben lévő folyékony cukor elősegíti a felső szaruréteg optimális felépítését. Ha cserepesnek, száraznak érezzük az ajkainkat, akkor azokat is kényeztessük egy finom mézes »pakolással«: először finoman radírozzuk le a bőrt a szánkról egy puha fogkefével, majd kenjünk rá mézet, és hagyjuk rajta egy éjszakán keresztül!" - avat be egy kozmetikus. A hajunk számára is jó, ha a sampon és az öblítőbalzsam mézet is tartalmaz. A haj formázásánál a méhviasz szinte azonnal hozza a kívánt eredményt: hajunk ugyanis túlnyomórészt ebből a zsíros anyagból áll. Ujjainkkal egyszerűen beledolgozzuk, és a száraz, töredezett haj több fényt és tartást kap. Mézeskalács, puszedli, fahéj, alma, narancs, szegfűszeg - a téli ünnepeket idéző, vissza-visszatérő gyermekkori illatok nagyanyáink konyháiból. Hazánkban a legtöbben teába (helyesen, cukor helyett) és sütemények hozzávalójaként fogyasztják, pedig számtalan egyéb módon használható még. Ha például a húst sütés előtt megkenjük mustáros mézzel, különleges ízhatást érhetünk el, de lehet mártások, levesek ízesítője is. SZUBOTICS MARIANN

MÉZES SÜTI
Hozzávalók: 3 tojás, 1 pohár olaj, 1 pohár cukor, 1 pohár méz, 3 pohár liszt, 1 pohár tej vagy víz, fél kiskanál szegfűszeg, fél kiskanál fahéj, 1 kiskanál vaníliaeszencia, 1 sütőpor.
Elkészítés: A tojást, az olajat, a cukrot és a mézet összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egyenletes tésztává kavarjuk. Egy tepsit vajjal kikenünk, a tésztát beleöntjük, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.