Gyászszalag a mézesüvegen (Szabad Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január16. - Miért tüntettek a méhészek Szekszárdon az újév elején? Az előzményekben 2006. június 25-ig kell visszamenni. Valóságos környezeti katasztrófa történt akkor Paks és Németkér térségében. Gyaníthatóan permetezés miatt mintegy háromezer méhcsalád károsodott, melynek fele elpusztult.

A méhészek kára több tízmillió forintra rúg. Lapunkban akkor riportban számoltunk be a szomorú eseményről (Szabad Föld, 2006. augusztus 4. és szeptember 29.).
A leginkább károsodott 21 méhész bírósági feljelentést tett, de két és fél év alatt még első fokú ítélet sem született. A méhészek elunták a - tétlenséget, és január elején békés demonstrációt tartottak a Tolna Megyei Bíróság épülete előtt. A Tolna Megyei Méhész Egyesület elnöke, Nagyenyed Attila szerint ügyükben 2007-ben semmi nem történt, 2008-ban pedig két tárgyalásra került sor. Ezzel szemben a méhészek petícióját átvevő Soós Miklós, a megyei bíróság elnöke öt tárgyalási napról nyilatkozott. A méhészek mementó-ként gyászszalaggal ékesített mézesüvegeket és tiltakozó transzparenseket tartottak kezükben. Petíciójuk teljes szövege idézésre méltóan rövid és lényegre törő: „A Tolna Megyei Méhész Egyesület nevében demonstrációnkkal a bíróság munkáját kritizáljuk! Tiltakozunk a per lassúsága ellen! Követeljük új, független igazságügyi szakértő azonnali kinevezését! (Az egy éve elhunyt korábbi helyett.) Követeljük az I. fokú ítélet meghozatalát! Tiltakozunk a környezetpusztító felelőtlen permetezést végzők ellen! Felemeljük szavunkat a méhek védelme érdekében! Elég volt az aktatologatásból!"
Nem tudhatjuk, lesz-e eredménye a civil szervezet tiltakozásának. Mindenesetre a bíróság elnöke ígéretet lett az ügy gyorsítására. T. D. I.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.