A méhészek fekete napja (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 2009. január 6. - DEMONSTRÁCIÓ A petíciót a megyei bíróság elnöke vette át
Gyorsabb ügyintézésért tüntettek a méhészek - Méhek nélkül nem terem gyümölcs

Több mint száz méhész gyűlt össze tegnap délután Szekszárdon, a megyei bíróság épülete előtt. Jöttek Bajáról, Hódmezővásárhelyről, Szegedről, de a fővárosból is, akik szolidaritást vállaltak a két és fél évvel ezelőtt történt Paks környéki méhpusztulás károsultjaival. Bross Péter, az Országos Méhészeti Egyesület elnöke, Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója, valamint Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke állt a demonstráció élére. Azért vonultak a megyei bíróság épülete elé, mert ügyük máig nem jutott el az első fokú ítéletig sem.
Mint ismert, 2006-ban egy növényvédelmi permetezést követően 3000 méhcsalád károsodott, ezért ötvenegy méhész vesztette el a megélhetését, a kár több mint százmillió forint. Az érintettek petícióját dr. Soós Miklós, a megyei bíróság elnöke és dr. Csullag Józsefné elnökhelyettes vette át tegnap.
Csendes, figyelemfelhívó demonstrációnak szánjuk a tiltakozásunkat - nyilatkozta lapunknak Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke. - Semmilyen politikai indíttatása nincs az ügynek, és bíró ellen sincs kifogásunk. A demonstráció egyetlen célja, hogy minél előbb hozza meg a bíróság legalább az első fokú ítéletet - tette hozzá.
A méhészek több mint száz aláírást tartalmazó petícióját dr. Soós Miklós vette át. A megyei bíróság elnöke elmondta, hogy a január 3-i lapszámunkban megjelentekkel ellentétben nem két és fél éve folyik a per, hanem csak másfél, és nem két, hanem négy tárgyalási napon zajlott a tanúk és a félek meghallgatása. A méhészek jogi képviselője 2006-ban ugyanis a paksi városi bíróságtól kért előzetes bizonyítási eljárást. A Tolna Megyei Bíróság 2007. június 27-én tartotta az ügyben az első tárgyalást, vagyis a keresetlevél 2007. április 27-i benyújtását követő második hónapon belül. A bíróság 2008. január 18-án, április 25-én és szeptember 24-én tartott érdemi tárgyalást. A 2008. július 9-re kitűzött tárgyalást a bíróság a felek közös kérelmére halasztotta el. A méhészek a 2008. április 25-i tárgyaláson maguk nyilatkoztak akként, hogy nyilvánvalóan új szakértő kirendelése válik szükségessé, mivel az előzetes bizonyításban szakvéleményt adó igazságügyi szakértő időközben meghalt. A szakértői bizonyítás jelenleg folyamatban van, a szakvélemény előterjesztése e hónapban várható. Csak ezt követően kerülhet a megyei bíróság abba a helyzetbe, hogy ítéletet hozzon. M. I.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.