Akác, hárs, selyemfű, repce és gesztenye (Magyar Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 3. - A méz annyiféle, ahány növényfajtáról származik. Nézzük a leggyakoribb és különleges fajtamézek jellemzőit.

Akácméz: a legismertebb fajta. Hazánk termeli Európa akácméztermésének nagy részét. Harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. A csaknem színtelentől az enyhén sárgáig terjed a színe, tájegységenként változva. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt hosszú ideig folyékony marad. Köhögés ellen ajánlott. Mivel íze harmonikus, ezért édesítőszerként remekül használható. Megőrzi az ételek ízét, a kávénak, teának kiemeli az eredeti aromáját. Hársméz: színe a világosbarnától a sötétbarnáig változhat, a virágzás ideje, a tájegység, a hársfa fajtája, a virágzás alatti időjárás ugyanis mind befolyásoló tényező. Illata, íze határozott, jellegzetes. Ételbe keverve fűszerező hatású. Hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Kristályosodásra hajlamos. Újabban kiemelt szerepet kap a biokozmetikában is.   
Selyemfűméz: az Asclepias syriaca (selyemkóró, selyemfű, vaddohány, papagájvirág) nektárjából származó igazi magyar specialitás. Igen erős, édeskésen fűszeres illatú, és jellegzetesen aromás ízű. Világos színű, lassan kristályosodik. A nyers ételek különleges ízesítője.
Napraforgóméz: aranysárga színű, s gyorsan válik kristályossá. Kristályai nagy szeműek. Idővel sötétedik. Illata a napraforgó virágjára emlékeztet, íze aromás. Tároláskor felül folyékony, olajszerű, alul vajszínű és kristályos. Sütéshez (különösen mézeskalácshoz) a legalkalmasabb fajta.
Gesztenyeméz: a szelídgesztenyefáról gyűjtött méz ásványi anyagokban a leggazdagabb. Színe sárgásbarna, gesztenyevirág-illatú, jellegzetes. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas.
Repceméz: amíg folyékony, addig sárga, de kristályosodás után fehér lesz. A mézfajták közül ez kristályosodik meg a leggyorsabban. Kristályai aprók, s ebben a formájában is élvezetes fogyasztani. A kevésbé savas méz gyógyítja a gyomorsavtúltengést.
Virágméz: rétek, legelők virágaiból származó (az angolszász nyelvterületen ezer virág mézének nevezik) sárgásbarna méz, az egyik legközkedveltebb csemege. Nem lehet pontosan meghatározni növényi eredetét, csak származási tájegységét. Immunerősítő hatása kimagasló, különösen, ha gyógynövényekből is származik a mézben található nektár. Rendszeres fogyasztása ajánlott.
Segíti a szívet, védi a májat
A méz egészséges táplálék, fokozza az étvágyat, javítja az emésztést. Gyógyít  is, segíti az alvást, nyugodt pihenést.  Támogatja a gyenge szívet és védi a májat. Fertőtlenít: belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések kezelésére használható.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.