Ha kipusztulnak a méhcsaládok, kihal az emberiség is (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 27. - BETEGSÉG A bogarak elvesztik tájékozódó képességüket, s nem találnak vissza a kaptárba, így a család elnéptelenedik

A méhek sok millió éve élnek e bolygón. Európában az eljegesedést is átélték az Ibériai- és a Balkán-félszigetre húzódva. Igazán megható Rachel Carson „Néma tavasz" című műve, melyben leírja, ha elpusztulnak a méhek, kipusztulnak a madarak is. Kitavaszodik, de nem lesz többé madárdal, méhek nélkül a tarka virágos rétek kifakulnak, megszűnnek.
Ismeretlen betegség ütötte fel a fejét a világ méhállományában. Egy év alatt kipusztult Nagy-Britannia méhállományának egyharmada. Az USA-ban 2007-ben 800 ezer, 2008-ban egymillió méhcsalád „halt meg". Hasonló a helyzet Kanadában, Ázsiában, Európában, illetve Kínában, ahol már egyes tartományokban kézzel porozzák a gyümölcsfákat.
Az USA Nemzeti Kutatási Tanácsa szerint a legnagyobb figyelemmel gondozott házi méh eltűnhet harminc év alatt. Albert Einstein még tovább ment. Kijelentette, ha a méhek eltűnnek a Föld felszínéről, ezt az emberiség mintegy négy évvel éli túl. Ezt látva a fejlett országok, például az USA kongresszusa százmillió dollárt adott kutatásokra, Angliában 1,6 millió fontot (515 millió forint) szavaztak meg.
A méhpusztulás Magyarországot még csupán csak kerülgeti. Igaz, egyes körzetekben hazánkban is felütötte a fejét egy alattomos, titokzatos méhpusztulás. (Az egészséges kijáró méhek elvesztik tájékozódási képességüket, s nem találnak vissza a kaptárba, így a család elnéptelenedik, elpusztul.)
A világon minden politikusnak, helyi képviselőnek tudnia kell, hogy a világ mezőgazdasági összbevételének 10 százalékát a házi méheknek köszönhetik. A politikusoknak, a helyi hatalmasságoknak az a feladata, hogy a jelzéseknek megfelelően módosítsák a meglevő rendeleteket, illetve újakat alkossanak a méhek, illetve az emberiség fennmaradásának érdekében. Sajnos az emberiség egy része intenzíven dolgozik a méhek ellen. Pedig ami a méheknek rossz, az nekünk is árt. Ne engedjük, hogy életterükből egyes magánérdekeket képviselő önkormányzat kiűzze a méheket, s beteljesüljön Einstein jóslata. Mert sajnos megyénkben a butaság egyes képviselőtestületekben ragályos. Zsibrita Pál méhész, Mezőberény


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.