A magyar üvegről ismerszik meg a magyar méz (Új Néplap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. február 25. - Elkészült a magyar méhészek saját termelői üvege, amely garantálja a méz eredetiségét és minőségét - jelentette be tegnap Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Elmondása szerint azért találták ki az új csomagolást, mert az utóbbi években egyre több hamis termék került piacra. Bross Péter szakmatörténeti pillanatnak nevezte, hogy elkészült a magyar méhészek saját termelői üvege, amelyet speciálisan méz tárolására fejlesztettek ki. Az elnök hangsúlyozta: az egyesület szavatolja, hogy az üvegbe kizárólag csak .közvetlenül magyar termelőtől származó, minőségi méz kerül. Az üvegeket az orosházi üveggyár készíti, azokat az üzemből csak az OMME megbízó levelével lehet elszállítani. Ez garantálja az üvegbe kerülő méz eredetiségét és minőségét.
Első körben egymilliót gyártottak a speciális üvegből, amely egy kilogrammos változatban készült, de tervezik a fél- és a negyedkilós kiszerelést is. Az új üveg február 28-án a XXI. Székesfehérvári Méhésztalálkozó és Vásáron debütál. A termelők a magyar termelői méz fogyasztásának növekedését várják az új csomagolástól, és azt ígérik, a kiürült üvegeket visszaveszik majd a fogyasztóktól. A vásárlók hamarosan találkozhatnak az új üveggel a termelői mézet árusító helyeken.
A mézesüveget kiegészíti az úgynevezett mézzárszalag, amelyet az egyesület már eddig is használt a termék minőségének biztosítására. Ezen a termelők hatjegyű azonosító száma, valamint hologram található. A mézszalag használatának feltétele, hogy a termelő önkéntes alapon szerződést kössön az egyesület tel, amelyben kötelezettséget
vállal arra, hogy a zárszalaggal ellátott mézet az OMME bármi kor szúrópróbaszerű mintavétel lel minőségi ellenőrzésnek vetheti alá. N. M.

Miénk a világtermelés öt százaléka
MAGYARORSZÁGON 15 ezer méhész 25 ezer tonna mézet termel évente. Az édes nedű 80-85 százalékát a termelők acélhordókban adják el. Hazánk mézfogyasztása rendkívül alacsony, fejenként 40-50 dekagramm évente, ez mindössze fele az uniós fogyasztásnak Magyarország 5-6 százalékkal vesz részt a világ mézkereskedelmében.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.