Méznagyhatalom (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. március 2. - VÁSÁR Székesfehérváron már huszonegyedszer találkoztak
Székesfehérvár (zsm) – Az országos méhészéti szakkiállításon és vásáron nagy volt a nyüzsgés. Tudott, hazánk méznagyhatalom, s ezt óvják is a méhészek.

Természetesen magyar méz - ez a felirat állt az előadások helyéül kijelölt pódium szélén, amely egyben jelzi a magyar méhészek legfőbb gondját is. Nem csupán szólam, de hazánk méznagyhatalomnak számít az előállított méz mennyiségét, s leginkább minőségét tekintve is a világon.
A mézet a méhek készítik, de a szombati VOK-béli kiállításon és vásáron látható volt, mennyi eszközre, szerre és tudományra van szükség ahhoz, hogy a mai körülmények között is egészséges és versenyképes mézet kínálhassunk.
Székesfehérvárott 21. éve rendezi meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Fejér megyei csapata így tavasz elején az országos kiállítást és szakvásárt. Nagy Gyula, a megyei elnök maga is méhész. Sajátosan alakult a magyar méhésztársadalom az utóbbi húsz évben, számosan fizetés-kiegészítésül, olykor kényszerpályaképpen választották a méhészkedést, s a legjobbak, nem kevesen, profik- ká nőtték ki magukat. Népszerű ma is az akácméz, de egyre több unikumot állítanak elő mézből is: levendula, mézharmat,   medvehagyma,   repce, vadgesztenye és még sokféle virágon gyűjtött porral térnek kaptáraikba a rovarok.
- A mézhamisítás kifinomult formáinál a pollenvizsgálatok szolgálnak bizonyítékul - mondta el Medzihradszky Zsófia szakértő. - Ha eukaliptuszpollent lelünk a mikroszkóp alatt a mézben, akkor keressük a koalamackót is, mert nem a Kárpát-medencében gyűjtött méz van az üvegben!
- A kiállításra háromezernél több méhész érkezett, mindegyikük kapott egy ajándék üveget a mostanra készített mintából. Orosházán a termelőknek állítják elő a termelői mézet védendő „göngyöleget", amelyen a felirat egyben védjegynek is számít - fűzi hozzá Nagy Gyula, aki 13 éve vágott bele a méhészkedésbe, s Sárszentmihályon 110 családja várja a tavaszi kiröptetést. A megyei elnökhelyettes, Kiss Csaba háromgenerációs méhészet feje, a szülőkkel kezdték 20 éve, mára gyerekeik is a családi vállalkozásban dolgoznak. 550 méhcsaládjuk zümmög országszerte 4-5 helyen. A sárkeszi Tuboly Zoltán a Bakonyban illatozó kígyószisz virágán is legelteti méheit, különleges mézei vannak, s az egyik multi áruházláncnál nyit hamarosan boltot. Szaniszló Ágnes fehérvári tanárnő gyönyörű, egyedi kézműves-mézeskalácsaival jelent meg a kiállításon. A méhészek a Kárpát-medence adottságait kihasználva az élet számtalan területéről verbuválódnak. Valami láthatatlanul is összeköti őket. A természet minden bizonnyal elsőként.
Mézes díjak
Az Év méhésze díjat idén a vizsolyi Molnár Gergely nyerte el. A Fejér megyei méhészek új díjat alapítottak néhai Kovács Jenő mozdonyvezető és székesfehérvári méhész - az órás és órajáték-adományozó édesapja - emlékére, aki e vidék méhészetében szerzett elévülhetetlen érdemeket. A díjat Fejér megye méhészetéért ítélik meg ezentúl évente, idén Teller László nadapi nyugalmazott iskolaigazgató, és Nikovicz Antal somogysárdi katolikus plébános kapta meg, aki a korszerű méhészeti szakújság szerkesztője volt. A díjat kapta még Kral Attila méhész egészségügyi szakember, s Hegedűs István, a megyei méhészklub leköszönő elnöke.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.