Védelem az igazi méznek (Agrárhíradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. március 31.- Az eredetiséget igazoló üveget és zárószalagot kapnak a magyar méhészek termékei
Magyarországon az elmúlt években jelentős változáson ment át a méhészeti ágazat. A rendszerváltás óta a méhcsaládok száma lassan, de folyamatosan nő. Mára az országban közel egymillió méhcsalád van, a méhészek száma megközelítőleg tizenhatezer.

Magyarország évente huszonötezer tonna mézexportjával a világ mézkereskedelmének 5 százalékát biztosítja. Európa második legnagyobb méztermelője hazánk, de a kontinens legnagyobb fajtaméz-termelője (akácméz). Az uniós csatlakozás óta viszont az unióba importált méz az itt termettel együtt szabadon, ellenőrzés nélkül cserélhet gazdát. Ez melegágya lett az eredethamisitásnak.
Hazánkban a legtöbb minőségi probléma azzal a belföldi fogyasztásra kerülő ötezer tonna mézzel van, ami a hazai boltokban kapható A Magyar Élelmiszerkönyv előírja, hogy a mézben csak természetes anyagok lehetnek, hozzáadni semmit sem lehet, így például idegen enzimet, édességjavító gyümölcs- vagy répacukrot sem. A fogyasztók biztonságának és a termelők piaci pozíciójának javítása érdekében az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetősége elhatározta, hogy egyedi, a magyar termelői méz eredetiségét és minőségét szavatoló üveget terveztet. Ezt kizárólag belső terjesztésben az OMME tagjai vásárolhatják meg.
Aki valóban hamisítatlan magyar mézre vágyik, a jövőben keresse a Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázoló üveget, melynek középét egy méhecske és a 130 éves OMME emblémája díszíti. Az egyesület szavatolja, az üvegbe kizárólag csak közvetlenül magyar termelőtől származó minőségi méz kerül. Minden megyében lesz lerakat, a kiosztás módjáról az OMME megyei szaktanácsadóin és honlapján (www.omme.hu) keresztül folyamatosan tájékoztatja a méhészeket.
Az OMME szándéka szerint a minőségbiztosítást célzó projektre akkor kerülne fel a „korona", ha az új üvegre a méhészek feltennék a szintén az egyesület által kezdeményezett és gyártatott mézzárszalagot is. Az azonosító számmal és hologrammal ellátott mézzárszalag célja, hogy tájékoztassa a mézfogyasztókat arról, hogy a közforgalomban lévő mézek közül melyek biztosan természetesek és magyar méztermelőtől származók.
A mézszalag használatának feltétele, hogy a méztermelő önkéntes alapon szerződést kössön az egyesülettel, melyben kötelezettséget vállal arra, hogy a zárszalaggal ellátott mézet az OMME szúrópróbaszerű mintavétellel minőségi ellenőrzésnek vetheti alá. Az ellenőrzés két dologra terjed ki: valóban természetes, illetve magyar méz van-e az üvegben. A szerződés aláírásával a méztermelő bekerül az egyesület adatbázisába egy hat számjegyű azonosító számmal. Jelenleg mindösszesen 400 méztermelő szerepel az adattárban.

Amit a mézzárszalagról tudni kell
- Mi a célja a mézzárszalagnak?
Tájékoztatni a tudatosan vásárló mézfogyasztót arról, hogy a közforgalomban lévő
mézek közül melyek biztosan természetesek és magyar eredetűek. Azaz nem tartalmaz
semmilyen hozzáadott anyagot, a mézben csak a méhek által feldolgozott, a természetben képződött nektárból származó cukrok, aminosavak, vitaminok és egyéb alkotóelemek vannak. Ugyanakkor magyar méhész által termelt, a Kárpát-medencében található
növények nektárjából származó méz. A méz laboratórium szakembere a mézben található virágporokból tudja azonosítani a méz földrajzi eredetét.
Ki használhatja a mézzárszalagot?
Az a természetes vagy jogi személy, aki aláírja a használati szerződést a zárszalag
tulajdonosával, az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME). Ezzel tulajdon
képpen aláveti magát az OMME ellenőrzésének, bekerül az egyesület adatbázisába a
hat számjegyű azonosító számmal, vállalja a következményeit annak, ha esetleg a vizsgálatok során kiderül, hogy vétett az előírásoknak.
Ki ellenőrzi a zárszalagos mézek minőségét?
Az egyesület által megbízólevéllel kijelölt személyek az ország egész területén.
Mit jelent az, ha nincs zárszalag egy mézesüvegen?
Nem feltétlenül jelenti azt, hogy a méz nem természetes vagy nem magyar, hiszen a zárszalag használata nem kötelező, csak egy lehetőség a fogyasztók tájékoztatására. Ezzel a lehetőséggel az a méhész, mézkiszerelő él, aki fontosnak tartja termékének megkülönböztetését.
Mi történik akkor, ha valaki hamisított vagy nem hazai mézet tölt az üvegbe?
Nem kapja meg a zárszalag-használati engedélyt. Ha már használja, akkor pedig az
egyesület visszavonja a zárszalag használati jogát és erről tájékoztatja a nyilvánosságot.
Nyilvánosak-e a mézvizsgálati eredmények?
Igen, az egyesület honlapján, a www.omme.hu címen megtekinthetők.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.