Polcokon maradtak a hamis mézek (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. március 25. - Évek óta képtelen megoldást találni a mézhamisítási ügyre Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, országos főállatorvos, ám lemondásán továbbra sem gondolkodik

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének idei vizsgálata ismét rámutatott: a korábban lapunk által is már többször leleplezett cégek a mai napig jelen vannak az üzletek polcain hamisítványaikkal. Mint kiderült, a tétlenséget megelégelve egy ügyvéd feljelentést tett az ügyben, a rendőrség pedig, azt megalapozottnak találva, nyomozást rendelt el.
Hamisított mézeket továbbra is vásárolhatunk a boltokban. Lakossági bejelentések nyomán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az ország több helyszínén, különböző boltokban mintegy harminc üveg mézet vásárolt, s azokat elküldte egy uniós szinten elismert brémai laboratóriumba - közölte Budai Gyula, a szövetség igazgatója. Elmondása szerint a vizsgálatok kiderítették, hogy a helyzet semmit sem változott lapunk tavalyi cikksorozata után. A korábban megtalált hamis mézek továbbra is jelen vannak a botokban. A Klenáncz Méhészet, s az egyazon tulajdonosi körhöz tartozó Somlyószigeti Méz mellett a Nagy és Fia Méhészet, illetve a korábbi híradásokban eddig nem szereplő Alba-Méz egyes megvizsgáltatott termékei hamisítványnak bizonyultak - közölte Budai Gyula. A tapasztalatok nyomán - tette hozzá - kijelenthető, hogy nem működik az államigazgatás, az élelmiszer-biztonsági hatóság pedig képtelen ellátni feladatát. Véleménye szerint Süth Miklós és az általa felügyelt hatóság nem egyenlő mércével mér. Példaként említette, hogy miközben az említett cégek hamis mézei visszakerültek a boltokba, addig a kis méztermelőket a hatóság folyamatosan vegzálja. Márpedig - mutatott rá -a független laboratóriumi vizsgálatok rendre kimutatták, hogy a termelői mézek jó minőségűek. Emiatt - tette hozzá - Süth Miklós államtitkárnak ideje lenne távozni, átadva helyét egy kompetens személynek.
Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, országos főállatorvos viszont ezzel kapcsolatban immár elhárítja magáról a felelősséget, s a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalra. (MGSZH) mutogat. Az államtitkár az MGSZH-hoz irányította lapunkat, mondván, a mézhamisítási ügyekben e szervezet illetékes. Emiatt nem válaszolt azon kérdéseinkre, hogy - élve a törvény által biztosított lehetőséggel - tettek-e rendőrségi feljelentést a tavalyi botrányok nyomán lebuktatott cégekkel szemben, s azt sem tudhattuk meg, hogy miért csak a kistermelőket vegzálja a hivatal, miközben a piacon tömegével megtalál hatók a csomagolóüzemek hamisítványai. Nem derült ki az sem, hogy a szakállamtitkár, belátva, hogy e téren évek óta képtelen eredményeket felmutatni, fontolgatja-e lemondását.
Miközben az államtitkár a tavalyi mézhamisítási ügyek nyomán nem tett feljelentést a rendőrségen, ezt megtette helyette egy ügyvédi iroda. A Schill & Cseterics Ügyvédi Iroda vezetője, Schill Szabolcs elmondása szerint tavaly vette fel a kapcsolatot az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME), s az érdekszervezet adatai alapján 2008 novemberében több bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett. A mézcsomagok mellett az ügyvédi iroda az üzletláncok felelősségét is felvetette, mivel azok azt követően is forgalmazták a szóban forgó mézeket, hogy tudomással bírtak arról: e termékekről az OMME, illetve lapunk vizsgálatai is kimutatták, hogy hamisítványok. A rendőrség - tette hozzá - a feljelentést megalapozottnak találta, s mára több vidéki és budapesti rendőrkapitányságon is folyamatban van a nyomozás.
A nyomozás tényét a ráckevei rendőrkapitányság vezetője, Katanics Sándor ezredes is megerősítette. Elmondása szerint a nyomozást szakértő bevonásával indították meg. Az ügyben Bross Pétert, az OMME elnökét tanúként hallgatták ki. Lapunknak elmondta, tudomása szerint az OMME által a korábbi években elvégeztetett laboratóriumi vizsgálatok nyomán tettek feljelentést.
Az OMME négy évre visszatekintő vizsgálatait követően, tavaly lapunk is többször bevizsgáltatta az üzletekben található mézeket. Az uniós szinten elismert, akkreditált vizsgálatokon mindig ugyanazon cégek termékei buktak meg, mint az OMME korábbi és a Magosz idei vizsgálatán. A lapunk által tavaly lebuktatott Alimenti Kft. termékei csak azért kerültek le a Tesco polcairól, mert végül az üzletlánc is megvizsgálta a cég termékeit, vagyis ez esetben sem a hivatal utasította a boltot a nyilvánvaló hamisítványok eltüntetésére. DÉNES ZOLTÁN


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.