Merész méhész (Szabad Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. április 3. - Napjainkban ódákat zengenek a méz egészséges mivoltáról. Szabó  György gödöllői méhészmesterrel sorra vettük egy családi fogyasztásra termelő méhészet indításának teendőit.

Alapvető a megfelelő terület és az eszközök tárolását szolgáló helyiség. Lényeges, hogy a családban és a közvetlen szomszédban ne legyenek méhszúrásra érzékeny személyek. Hivatalok egész sorához kell bejelentkezni, akkor is, ha egy deka mézet sem ad el példabeli hobbiméhészünk (önkormányzat, állat-egészségügyi hatóság, MVH stb.).
Egy méhcsalád kaptárral együtt 30 ezer forintért vásárolható, aztán kell pörgető, kannák, egyebek, no és kifejezetten hasznos, ha valaki imád barkácsolni. Három-öt méhcsaládhoz 300 ezer forintra lesz szükségünk, heti néhány óra rendszeres elfoglaltságra kell készülnünk, és nem utolsósorban némi szerencse is szükséges. Ha mindez megvan - akkor bizakodhatunk abban, hogy lesz saját mézünk.
Nagy Árpád Izsákon élő református lelkipásztornak néhány éve adatott a megvilágosodás: talán a méhészkedés lenne számára a megfelelő elfoglaltság. Szakkönyveket vásárolt, egy évig búvárkodott, majd gyakorlati segítséget is kért Paksi Imre nyugalmazott református kántortanítótól. Háromkaptárnyi mehet vásárolt mestere bábáskodásával, s idővel kilenccsaládosra bővítette a méhészetét.
- A továbbiakban célul tűztem, hogy a családot és a baráti kört a méheim által gyűjtött hamisítatlan mézzel lássam el. 12-15 kaptárral ez már teljesülhet. A lelkeszi hivatás ennél több méhészeti feladat ellátását nem teszi lehetővé anélkül, hogy a „másik kaptárban" baj ne keletkezzék... De hozhatja bármikor úgy az élet, hogy ha a megélhetés szükségessé teszi, akkor fejleszthető legyen az állomány - ha a Fennvaló, no és az atkák meg a vírusok is megengedik - nyilatkozta lapunknak Izsák város református lelkésze. T. Dögei Imre


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.