Gyengülnek a méhcsaládok (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. április 21. - ÁLLATEGÉSZSÉG Nem tudják beporozni a virágokat
Szakemberek szerint legalább egyharmadával kevesebb méh gyűjti a mézet, nektárt. Az okok között betegség éppúgy felmerült, mint a hirtelen meleg.

Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást, hogy ha kipusztulnak a méhek, kipusztul az emberiség is. A táplálékunk kétharmadának szüksége van a megporzásra. Szakemberek szerint láthatóan, legalább harminc százalékkal kevesebb a méh, mint volt az előző években. A méhek életében a természet rendje szerint most zajlik a nemzedékváltás. A téli méhek elpusztulnak, most fejlődik az új generáció.
Az anyák akkor kezdenek petézni, fiasítani, ha kellő mennyiségű a virágpor. A kaptáron belül azonban rengeteg feladata van a dolgozóknak. Úgy tűnik, nem bírják.
- Túl hűvös volt a március, és hirtelen jött az áprilisi meleg - mondta Nagy Csaba megyei méhész szaktanácsadó. - Egyik napról a másikra minden virágba borult. A dolgozók hordják a nektárt, a vizet, emellett még fűteniük is kéne a fiasításnak a kantárakban. De mivel a téli méhek már elpusztultak, kevesen vannak. Egyszerűen nem jut mindenre idejük, így az új generáció nem tud kifejlődni. Betegség is felütötte a fejét. Kilencvennégyezer méhcsaládot tartunk nyilván Somogyban. Egy családban 35 ezer, de akár 60 ezer egyed is élhet. - Petrus Lajos méhész szerint folynak a mintavételek, vizsgálatok, hogy kiderítsék, mi okozza a méhek ijesztő nagyságú fogyását. - Egyelőre gyanakszanak a szakemberek a vírus okozta nozémára, illetve atkafertőzésre - mondta. - A betegség gyógyítható, de a méhek nem tudják leküzdeni. Gondot okozott az is, hogy a meleg miatt ugyan virágba borult a repce, de nincs nektár. Talán most az eső után nagyobb mértékben megindul a hordás.  F. Szarka Ágnes


A repcetermelők felelőssége is jelentősen nő
TÓTH ISTVÁN, a megyei növény és talajvédelmi igazgatóság igazgatója állítja: tavaly két komoly méhpusztulás volt, az idén annak ellenére szeretnék ezt elkerülni, hogy gyengülnek a családok. - A REPCÉT KEDVELIK a termesztők és a méhészek is. Terített asztal a méheknek, jól jövedelmező növény, silány talajon is megél, gyorsan lekerül a földekről, kitűnő előnövenye a búzának, de elég sok a kártevője. Ezek ellen permetezéssel védekeznek. A hajnali pára következtében elkezdett a repce mézelni - mondta -, és hordanak a méhek. A termesztőknek úgy kell a repcekártevők ellen védekezni, hogy ne tegyenek kárt a méhekben. Több olyan készítmény létezik, amit nappal is lehet használni, mégis azt javasoljuk - hogy ugyanúgy, mint a méhekre veszélyes vegyszereket -, csak napnyugta előtt egy órával szórják ki. Ezzel megelőzhető, hogy a méhek a nektárral, virágporral együtt bevigyék a kaptárba.

Mit szól hozzá? - Fogynak a méhek
CSERREGI KLÁRA kaposvári üzleti ügyfél menedzser: - Remélem, a méhek fogyása nem befolyásolja jelentősen a méztermelést. Az átlagtól eltérően én rengeteg mézet fogyasztok. A reggeli teámat más ízesítővel elképzelni sem tudom. A kedvencem a hársméz, és mindenképpen termelői magyar mézet vásárolok. Jótékony hatása nyilvánvaló, emellett nemcsak egészséges, hanem finom is.
KARDOS VIKTÓRIA kaposvári asszisztens: - Az egész család szereti a mézet, főként a téli náthás időszakban fogy jobban. Az egyáltalán nem mindegy, hogy honnan vásárolja az ember a mézet. Én inkább termelőtől szerzem be, ahol tudom, hogy nem kevertek bele semmiféle adalékanyagot, és nem. cukrosodik meg. Bízom benne, hogy a magyar mézet nem fenyegeti veszély.
GERGELY PÉTER somogyszobi vasutas: - Nem méhészkedem, de a mézet szeretem. Főként az akácot. Somogyszobon van méhész ismerősöm, nála szerzem be a mézet. Nagyon nagy a különbség, sokkal vastagabb, édesebb, mint a bolti. Ha mégis üzletben kényszerülök vásárolni, akkor is ragaszkodom a magyar mézhez, mert annak párja nincs. Azért is hamisítják.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.