Dúsan virágzik az akác, mégis kevés a nektár (Nógrád Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. május 19. - Nógrád megye - A méhészek még reménykednek... Legfőképpen abban, hogy a közeli, májusi napok meghozzák az esőt, mert időjárási fronton az elmúlt hetekben csak a szárazság növekedett, s ez bizony nem vezet bő mézterméshez.

Hirtelen, nagy hőséggel, de későn jött a tavasz, a növények gyorsan növekedtek, de a rovarok fejlődése nem tudja ezt követni. A méheké sem, így a családok a szezon kezdetére nem erősödtek meg kellően.
- A repce virága nem mézeit, az akáccal ugyanez a helyzet, s nemcsak itt északon, hanem az ország más részein is: rendkívül dúsan virágzik, de igen kevés a nektár - jelezte érdeklődésünkre a salgótarjáni Fekete József, a Magyar Méhészeti Egyesület általános elnökhelyettese, szaktanácsadó.
A kedvezőtlen körülményekről elmondta továbbá, hogy a télen sem volt sok csapadék, a tavaszi hónapokban pedig mindössze annyi eső hullott a legtöbb helyen eddig, mint amennyi vízmennyiséget egy jó locsolással lehet kijuttatni. Abban bíznak, hogy ha az utóbbi, hűvösebb napok melegre váltanak, talán eshet, s ez javítana a helyzetükön.
Visszatekintve az előző időszakra, Fekete József elmondta: hasonló okok miatt az előző hetek sem alakultak fényesen: a kevés mustárral, vagy Győr-Moson-Sopronban a lombtrágyázásra használt facéliával bevetett területen gyűjthettek eddig a méhek. Későbbiekben jöhet számításba Bács-Kiskun-Szolnok megyében a selyemfű, ide is elvándorolnak a méhészek, csakhogy ez a növény is igen csapadékigényes. A nógrádiak Kecskemétről, Pusztavacsról, Jászberényből épp a napokban jöttek vissza az alföldiekkel, ők, s a következő napokban hozzánk vándorló méhészek is az időjárás kedvező változásában bíznak. Mihalik Júlia


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.