Idén jóval kevesebb méz lesz (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. május 18. - A mostani „rossz", változékony időjárás miatt a nyár végétől jelentősen emelkedhet a méz ára. A repce például még azelőtt levirágzott, hogy kirepültek volna a méhek.

Nagy bajban vannak a méhészek. A gyorsan jött meleg időjárás miatt korábban kezdtek el virágozni a növények. A méhek pedig még a téli pihenőt tartották a kaptárban. A repce esetében a méhek családonként átlagosan tíz kilogramm mézet adtak, most jó, ha ez eléri a három kilogrammot. A másik fontos növény, a facélia kényszervirágzott, az akác éppen most közeleg a végéhez. De ez sem biztat sok jóval.
- Amikor az egyik fontos növény, az akác virágzása elkezdődött, hideg volt az idő - mondta el Koloszár Gábor soproni méhész, - És pont most van meleg, amikor a virágzás a végéhez közeledik. Tanácstalanok vagyunk, mert nem tudunk mit tenni. Az már most látszik: az elmúlt évekhez képest jóval kevesebb méz lesz. A méhész szerint mindez az árakon is meglátszik majd. A várakozások szerint a nyár végén az akác felvásárlási ára kilogrammonként elérheti az ezer forintot, amelyet aztán 1500 forintért vásárolhatunk meg. A vegyes méz kilogrammjáért előreláthatólag 700-at adnak a felvásárlók, s a boltokban 1200-ért juthatunk hozzá. P. HORVÁTH LÁSZLÓ



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.