Királynők a mikroszkóp alatt (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. május 20. - Az első magyar méhtermékenyítő állomás megyénkben működik
ABDA -  A természetes szaporodásnál jobb genetikai hátteret biztosít a tenyésztés a méhcsaládok számára, amit az egyetlen magyar méhtermékenyítő állomáson, Abdán végez Szémann Tamás.

Már óvodásként gyűjtötte, nézegette a méheket Szémann Tamás, sok könyvet olvasott különleges szervezettségű társadalmukról, ma pedig már háromszáz méhcsaládja van. Méhanyákat is nevel, amivel csak negyvenketten foglalkoznak az országban, s övé az egyedüli hazai mesterséges méhtermékenyítő állomás. Azért lehet erre a természetes szaporítás mellett szükség, mert a méhanya karrierje úgy kezdődik kikelése után, hogy öt napig úgynevezett tájoló repüléseket végez. Ezalatt akrobatikus mutatványok során szabadon párzik a levegőben több herével, amelyek azután elpusztulnak. Így szupertestvérek halmaza alkotja a méhcsaládokat. A tenyésztés viszont jobb eredményt hoz, mert ismert az anyai és az apai vonal is. Az ellenőrzött genetikai háttérnek az úgynevezett törzsanyák utódainál van nagy szerepe, mert olyan fontos tulajdonságokat örökítenek tovább, mint a méztermelő képesség, a szelídség, a kaptártisztogatási hajlam.
A termékenyítésre az abdai méhész előkészíti a heréket és az anyát is, azaz összehangolja el térő fejlődési ciklusuk időpontjait, hogy a mikroszkóp alatti „párzásra" az arra alkalmas állapotukban kerüljön sor. A heréket klorofillal elkábítja, így kilökődik termékenyítő szervük és a spermát pipettaszerű üvegcsőbe gyűjtheti. A méhanyákat pedig az inszeminálás előtt pároztató-kaptárba teszi, ahonnan nem tudnak kirepülni. Termékenyítésüket mikroszkóp alatt, manipulátorkarokkal végzi, ami pontosabb, finomabb mozdulatokat tesz lehetővé. A szén-dioxiddal elaltatott anyát rögzíti, megnyitja potrohát, a kapillárisból befecskendezi a spermát.
Újabb altatásra van szükség ahhoz, hogy a királynő két héten belül elkezdjen petézni. Megilleti a méhanyákat Szémann Tamás szerint is ez a név. Hiszen magtarisznyájukban egész életük során elegendő mennyiségű spermiumot raktároznak, s óriási teljesítményre képesek: akár naponta kétezer petét leraknak.
Az abdai méhész egyelőre nem a haszon miatt foglalkozik a méh-termékenyítéssel, úgy véli, más országok e téren előbbre járnak nálunk. Mézünk viszont világhírű minőség és termésátlag szempontjából is, szerinte fontos, hogy ez így is maradjon, még ha idén kevesebb is lesz a szokásosnál az akácméz. RIMÁNYI ZITA


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.