Drágább lesz a sárga arany (24 óra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. május 27. - BAKONYSZOMBATHELY Csak úgy döngenek a méhek a Bakonyszombathelyről kivezető országút mellett. Barna Ferenc méhész „munkatársai".

- Május 12-én érkeztem, s már csak pár napot maradok. Véget ért a szezon - mondja a
Kalocsáról érkezett méhész.
Mint elárulja, már hazajár Bakonyszombathelyre, húsz éve rendszeresen itt akácozik, hiszen összefüggő, jó minőségű termőterület található a Bakonyalján. Szavaiból kiderül: az idei év nem a vártnak megfelelően alakult: a szárazság miatt nem volt olyan termő az akácvirág, tavaly ennél jóval több mézet tudott a hasonló időszakban begyűjteni.
A méhekre tereljük a beszélgetést. A kaptárakban harmincöt család él. Mindenkinek megvan a maga feladata, például kaptáranként van egy anya, vele a megtermékenyítést végző herék, valamint dolgozók. A szakember megjegyzi: a nagy dobozok melletti egyetlen kicsiben éppen egy új család van alakulóban, még egy hónap, és a dolgozók új anyát nevelnek ki. - Jobb a közbiztonság náluk, mint nálunk - nevet fel Ferenc -, hiszen a kaptár nyílásában mindig „áll valaki", nem enged be egyetlen betolakodót sem, például darazsakat.
A méhész a kaptár nyílását keleti irányba fordítja mindig, így az első napsugár előcsalja a rovarokat, igaz, tíz fok alatt ki sem bújnak a kaptárból. Sötétedéskor aztán menetrend szerint hazatérnek. S a csípések? Ferenc szerint védekezni csak úgy tud az ember, ha nem hadonászik.
- Van olyan nap, amikor egy szúrás sem ér, az átlag napokon négy-öt. A legtöbb húsz után elvesztem a türelmem, s nem számolom tovább - búcsúzik.
ÉSZAK-KOMÁROM - A méhek megújulása érdekében nagyon fontos a kirepülés, mert ilyenkor virágport vesznek magukhoz, és képessé válnak a fiasításra. Az idén az első méhek a szokásostól eltérően február elején, március közepén repültek ki, s nem is tudtak kellőképpen fiasítani. Egyébként a fiatal méheknek 40 nap szükséges ahhoz, hogy a megfelelő kondíciót elérjék. Április 20-a körül pedig már nyílt a repce. Akkor a szeles idő járás akadályozta meg a kirepülést. A méhek egy része még most sincs kellő erőben, és lassan az akác is elvirágzik. Összegezve: az idei termés átlagát igen visszavetette a korán érkezett nyárias idő és a kevés eső - magyarázta az észak-komáromi piacon Petrus Pál méhész.
Az őstermelők, más kereskedők standjai között járva azt tapasztaltuk: a kereslet növekedésének és a kínálat visszaesésének következtében várhatóan drágul a méz. Az egyik legkeresettebb fajta az akác; kiszereléstől függően - 0,15 kg flakon - 1 kg - 250 és 1300 forint közti összegért juthatunk hozzá. A másik különösen kedvelt mézfajta a repce, amelynek ára 340 és 900 forint között mozog. Müllner H./Sárai E.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.