A méhek zümmögése a nyugtatója (Új Néplap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. június 4. - Az egész éves felkészülés, a méhcsaládok előkészítése ilyenkor hozhatja meg a gyümölcsét a méhészeknek. Ha minden rendben megy, a méhészek számára a legszebb zene hallható, mégpedig a kaptár zsongása.

Megtörtént, hogy a határátkelőhöz érkező autósok közé zuhant egy méhkaptár, amikor a hegyoldal felázott talaján megcsúszva, Tóth Endre méhész egyik segítője kiejtette kezéből a több tízezer méhecskével együtt szállított kast. — Akkor a Somoskőújfalui határátkelő még jócskán működött — emlékezett vissza a több mint egy évtizeddel ezelőtt történtekre. - A határőrök azonnal hívni akarták a tűzoltókat, hogy valami habbal majd azok lefújják a kaptárát, hiszen nagyon megijedtek, hogy a forgalmas útszakaszon baj történhet a méhek miatt. Szerencsére esős volt az idő, és a méhek nem tudtak kizúdúlni a helyükről. Végül nekem kellett saját kezemmel, no meg lapáttal összegyűjteni a földről az összes méhet — idézte fel az esetet a Jászfelsőszentgyörgyön méhészkedő Tóth Endre.
A méhész házát egyébként nem lehet eltéveszteni Szentgyörgyön. Amikor megérkeztünk hozzá, már kintről hallottuk a sok ezernyi méh zümmögését — Igazi megnyugtató zeneként szól fülemnek, amikor így zsong a méhkaptár környéke - mondta. - Úgy higgye el, hogy bármilyen gond, probléma ér az életben, amikor meghallom a méheket, és dolgozhatok a kaptáraik körül, az valóban megnyugtat.
— Mondjuk, amikor még kezdő méhész voltam évtizedekkel ezelőtt, megtörtént, hogy majdnem bajba kerültem. Az egyik kaptárból kirajzott egy méhcsalád a közeli meggyfára. Gyakorlatlan mozdulattal nyúltam hozzájuk, és a gömbbe gyűlt, úgy
harmincezernyi méh a nyakamba zuhant. Szerencsémre ott volt a közelben a kertben egy betongyűrűs kád, ami tele volt vízzel, és bele tudtam vetni magamat, így azután nagyobb baj nélkül megúsztam a dolgot. Azóta nem volt gond, mert tudom, hogy odafigyelve nyugodt mozdulatokkal elkerülhető minden probléma.
Idén a legnagyobb gondot a méhésztársadalomnak az adta, hogy viszonylag későn érkezett a tavasz, ugyanakkor hirtelen meleg köszöntött ránk. A vártnál korábban virágzott az egyik legjelentősebb mézelő növény, az akác. Molnár György, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke elmondta, hogy ennek első „hullámát" csak azok a méhészek tudták kihasználni, akiknek „akácérett" méhállományuk volt. Tehát csak akkor, ha megfelelő számban és erőnlétben érte a méhcsaládot a virágzás. Viszonylag elfogadható volt a termés nagysága, s egyelőre a felvásárlási árak is kedveznek - főleg az euró árfolyama miatt — a hazai felvásárlóknak. Most a kereskedők az akácméz kilóját 800, míg a repceméz kilóját 600 forintról indulva viszik átlagosan a méhészektől. Banka Csaba

A permetezés nagy problémát okozhat
olyan helyzettel a méhésznek, hogy egy-egy területen be nem jelentett permetezést hajtanak végre épp akkor, amikor a méhek járják a virágokat. Legutóbb ilyen eset Portelek határában történt. Még keresik azt a gazdát, aki bejelentés nélkül
permetezett, és az valamilyen módon a virágzó akácra került ebből a méregből. Az egyik méhésztársuknak 130 méhcsaládjának kijáró egyedei pusztultak el a felelőtlenség miatt. Jó esetben idén őszre térhet magához az állomány, ha minden rendben megy.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.