Hatszáz méhcsaládot mérgeztek meg a hétvégén Baranyában (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. június 26. - MÉZ A sok hideg, csapadékos nap miatt kevés lesz az idei termés - Nemrég méheket lopó bűnbandát füleltek le

BARANYA Hatszáz méhcsaládot mérgeztek meg a hétvégén Baranyában, Drávakeresztúr térségében mintegy tizenegymillió forintos kárt okozva ezzel - tájékoztatta lapunkat May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója. Azért nem lett nagyságrendekkel nagyobb a kár, mert mintegy ötszáz családban „csupán" 30-40 százalékos volt a pusztulás. Egy, a méhészekkel azóta már kiegyezett földtulajdonos gondatlansága okozta a tömeges méhpusztulást azzal, hogy - a vonatkozó törvényt megszegve - nem méhkímélő technológiával szórt ki rovarölő szert virágzó kultúrnövénnyel borított földjére. A szaktanácsadó elmondta: ugyan minden évben van egy-egy hasonló eset, ám ilyen mértékű méhmérgezés szerencsére nem történt jó ideje.
A baranyai méhészek az idei évet azért sem fogják a szívükbe zárni, mert nem sokkal korábban egy ménekre utazó, Baranyában és Tolnában tevékenykedő bűnbandát füleltek le a szentlőrinci és a dombóvári nyomozók. Mindkét megyében mintegy száz családot loptak el a korábban méhészeknek dolgozó elkövetők, akik ezek egy részét értékesítették is, természetesen jóval áron alul. Egy méhcsalád - amelynek akár több tízezer egyed is tagja lehet -piaci ára 30-50 ezer forint. May Gábor úgy tudja, a tolvajok családonként tízezer forintos áron kínálták a zsákmányt, így az azokat megvásárló méhészek is sejthették, hogy nem tiszta az üzlet.
Lopások is előfordulnak minden évben, ám ilyen szervezettségű csoport nem tevékenykedett még a környéken. A szaktanácsadó szerint a megoldást a méhcsaládok évenkénti kétszeri számlálása jelentené - a vizsgálatokat az állat-egészségügyi állomás végzi.
Az őszi mellett szükség lenne szerinte egy tavaszi számlálásra is, hogy megtudják, hány család és milyen módon telelte át a leghűvösebb hónapokat. Baranyában 842 termelőről és 62.000 méhcsaládról tudnak. Babos A.

Drága lesz a méz
KÖZEPESEN GYENGE az idei mézszezon, köszönhetően a sok hűvös, csapadékos napnak - közölte May Gábor. Ezt már a jelenlegi felvásárlói árak is mutatják. A vegyesé 600-630, az akácé 800-830 forint kilónként, ami a piacon 1000-1200, illem 1300-1400 forintot jelent Baranyában. Budapesten egy kiló akácmézért 2500 forintot is elkérnek. Nálunk a hársméz 1300-1400, a gesztenyeméz 2000 forinl/kiló áron cserél gazdát a piacon.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.