A szerepcsere megfiatalítja a méhek agyát (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. július 7. - A méheknél nem a kor, hanem a kason belül betöltött szerep az, amely befolyásolja az agyi képességeiket.

Ha két méh szerepet cserél, megváltozik tanulékonyságuk is. Az idősebb méhek tanulékonyabbak lesznek, ha fiatalabb társaik feladatait kell átvenniük - erről számoltak be a berlini műszaki egyetem kutatói a Kísérleti Biológiai Társaság glasgow-i (Skócia) találkozóján.
A méhek életük során különböző feladatköröket látnak el a méhkason belül: fiatalkorukban belül munkálkodnak, később odakint nektárt vagy pollent gyűjtenek. Tehát épp a táplálék legtöbb energiát igénylő felkutatását végzik az idősebb méhek. Korábbi kutatások kimutatták, hogy minél tovább tart a táplálékkereső fázis, a méhek annál kevésbé tanulékonyak. A teljesítmény csökkenését azonban nem észlelték a kas belsejében dolgozó méheknél.
Ricarda Scheiner és kollégái arra volta kíváncsiak, vajon a táplálékot felkutató méhek biológiai kora vagy a teljesítendő feladat befolyásolja-e tanulékonyságukat. Kísérleteik céljára mesterségesen összeállított családokat használtak, egyenként mintegy kétezer hasonkorú méhvel, amelyek között azonban megfigyelhető volt a munkamegosztás.
Az állatok tanulékonyságot következőképp tesztelték: egy méhnek egy bizonyos ingerre ki kellett nyújtania szájszervét, mire egy csepp cukros víz lett a jutalma. A táplálékkereső állatoknak tovább tartott, míg megértették ezt az elvet, mint a kasban dolgozó fajtársaiknak. Ha azonban a gyűjtögetőket arra kényszerítették, hogy újra a kason belül dolgozzanak, máris javult a teszten elért eredményük. Úgy tűnik tehát, hogy valóban a szociális szerep az, amely meghatározó a tanulékonyság szempontjából, és nem az állatok biológiai kora - következtették a kutatók.
Scheiner szerint a méhek egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy a szociális szerepet kortól függetlenül lehessen tanulmányozni. A kutatók méhmodelljük segítségével kívánják a jövőben megvizsgálni az agy általános öregedési folyamatait, hogy felkutathassanak olyan módszereket, amelyekkel néhányat le lehetne lassítani vagy akár elnyomni.
Az azonban még rejtély, hogy egyszer majd nem csak a méh, hanem az ember agyát is meg lehet-e fiatalítani.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.