Korai szezonvég a méheknél (Békés Megyei Agrárhíradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. október 12. - ANTIBIOTIKUM Megyénkben nem tudnak gyógyszertartalmú mézről

Az idén már több alkalommal röppentek fel olyan hírek, amik próbára tették a termelők idegeit. Volt már fuzáriumos búza, fertőzött hús, károsvegyszer-tartalmú, külföldről származó zöldség-gyümölcs, és most az antibiotikumos méz, ezért most a méhészetre koncentrálva próbáljuk meg kideríteni, mi jut az utóbbiból Békés megyére.
Pocsai Gábor békéscsabai méhész 20 év szakmai tapasztalatával az alábbiak szerint nyilatkozik.
- Kétszáz méhcsaládom van, nekem is voltak sikeresebb éveim, és voltak kevésbé azok, mint ahogy másoknak. Ez az év nem a legszerencsésebbek közé tartozik, de nem azért, mert az antibiotikumos méz híre felröppent. Én úgy tudom, ez Békés megyét nem érinti. Természetesen gondjaink nekünk is vannak, ami ott kezdődött, hogy korán lement a repce az időjárás miatt, így nem tudtak kellőképpen megerősödni a családok, de rövid ideig tartott az akác virágzása, és a többi növény virágzása is, amelyekről a méhek gyűjthettek. A virágpor, s ezáltal a munka az, ami kellőképpen ellenállóvá teszi őket, ha nincs elegendő, akkor esik össze az immunrendszere, és most gyakorlatilag augusztus huszadikától bezárult ez a lehetőség. Korán jött a szezonvég. Ha valaki nem fordít kellő gondot az etetésükre, akkor   nyilván   legyengülnek megbetegszenek, ezáltal a többi méhet is megfertőzik. Korábban az Unió szankciói előtt voltak olyan gyógyszerek, amelyekkel még a kezdeti stádiumban meg tudtuk védeni a legyengülésüket, de most ez erősen korlátozott, ami természetesen nekünk, méhészeknek nem igazán jó. A szabályokat igyekszik mindenki betartani, ezt segíti az is, hogy a méhek egészségügyi vizsgálata ingyenes. Nagyon fontos, hogy minden család be legyen jelentve, mert bárki tarthat méheket, ez sincs korlátozva, de ezzel párhuzamosan bejelentési kötelezettsége is van, amit minden év február 20-ig kell megtenni az önkormányzatnál. Ennek ellenére mindig vannak olyan emberek, akik bejelentés nélkül tartják ezeket az állatokat, amik ellenőrzés nélkül bármelyikünk családjait megfertőzhetik.
A költségeink - mint ahogy más ágazatokban is — megnövekedtek, miközben az árbevételünk hasonló szinten maradt, hiszen ma is egy kiló akácmézért 800 forintot és egy kiló vegyes virágmézért 600 forintot adnak a kereskedők. Most úgy tűnik, hiány van a mézpiacon, mert minden mennyiséget felvásárolnak, ami többnyire külföldre kerül. Szomorú, hogy a mi étkezési kultúránkban csak igen kis százalékban van jelen a méz. Míg külföldön - a németeknél, osztrákoknál, de a görögöknél vagy a franciáknál is pontosan a fordítottja van. Sajnos, úgy gondolom, ez a tendencia még sokáig változatlan marad nálunk - mondta Pocsai Gábor méhész.

Támogatják a méhészeket
Jó hír a mézes szakmának, hogy. a jövő héttől, október 16-ától kérelmeket lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a méhészétek támogatására. Mint azt a közelmúltban megjelent FVM-rendelet -121/2009. (IX. 11.) tartalmazza, hosszú be- . nyújtási Időszak kezdődik, ugyanis jövő év szeptember 5-éig lehet igényelni a méhészeti támogatást. Az erre biztosított keretösszeg eléri az egymilliárd forintot.
A Mezőgazdasági és Vidék-' fejlesztési Hivatal a kérelmeket a beérkezés sorrendjében, folyamatosan bírálja el. A számlákon 2008. szeptember 1. és 2010. augusztus 31. közti dátumnak kell szerepelnie teljesítési időpontként.
A rendelet a méhészeti képzés országos koordinálására 100 ezer, regionális kongresszusok szervezésére 180 ezer eurót irányoz elő. Szaktanácsadó hálózat működtetésére 470 ezer, bemutató méhészetek látogatására 50 ezer eurós keretet biztosít.
Az eszközök támogatása közül a méz kinyeréséhez - pergetéséhez — szükségesekre 120 ezer, a mézesüveg gyártásához szükséges formagarnitúra beszerzéséhez 20 ezer eurót szánnak.
Varroa atka elleni gyógyszer támogatására 2 millió 150 ezer, az alternatív védekezés támogatására 40 ezer euró a keretösszeg. 
A kaptárak azonosítására fordítható pályázati pénz keretösszege 90 ezer euró.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.