Rákkeltő szennyeződés a mézben (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. február 4. - Egy kicsi antibiotikum nekünk meg se kottyan -  Klenáncz József szerint, az orvosok azonban aggódnak

Antibiotikum nem lehet mézben, Magyarországon időnként mégis van benne. Ami nem csoda, hiszen a lyukas élelmiszer-ellenőrzési rendszer miatt itt bármi előfordulhat. Ezúttal a Cora áruházban vásároltunk mézet, amely nitrofurán nevű antibiotikumot tartalmaz.
Legutóbb szeptemberben írtunk arról, hogy boltokban vásárolt mézek antibiotikumokat tartalmaztak. A mézvizsgálatokra szakosodott, tekintélyes brémai laboratórium az Alba-Méz Kft., illetve a Klenáncz Méhészet által forgalmazott akácmézeiben mutatta ki az antibiotikumokat. Az azóta eltelt hónapok után Klenáncz József lapunknak most elmondta: a szeptemberi cikk megjelenését követően a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) utasította, hogy vonja be a polcokról az említett mézeket, amelyeket zároltak. A belőlük vett hatósági mintát bevizsgálták az MGSZH laborjaiban, illetve a Klenáncz Méhészet saját laboratóriumában is. Vizsgálataik szerint a cikkben szereplő mézek nem tartalmaztak antibiotikumot, tehát nem voltak hibásak. Mindez nem csoda, mert a szakhatóság laborjai sok esetben alkalmatlanok az antibiotikumok kiszűrésére, vizsgálatai pedig egyébként is vitathatók, a cégtől pedig egyébként sem várható el hiteles eredmény a saját termékéről. A Klenáncz Méhészet vezetője hozzáfűzte: a brémai labor által elvégzett vizsgálat szerint a mézben talált antibiotikum-mennyiség „csupán a gramm egymilliárdod része volt", tehát rendkívül elhanyagolható mennyiség, ami az egészségre egyébként sem káros. Az üzletember ezen megjegyzése azonban erősen vitatható, hiszen Klenáncz József sem nem orvos, sem nem állatorvos, ráadásul nemcsak számolni nem tud, de láthatóan a mértékegységeket sem ismeri. Emellett a világ szakmai közvéleményével szemben vitatja az Applica vizsgálati módszereit is, amit úgy támasztott alá, hogy azok a mézesek tapasztalatai szerint meglehetősen sajátosak. Szerinte az ekkora mennyiségben talált antibiotikum esetében az jellemző, hogy az üveg alján még találnak némi antibiotikumot, ami a termelőnél kerül a termékbe, mert ezzel kezeli a méheket, de az üveg tetején már nem biztos, hogy szintén találnak.
- Nincs két egyforma mérési módszer, így nincs két egyforma
eredmény sem - mondta Klenáncz, utalva arra is, hogy a kereskedelmi laborként működő Applica angol és német nyelvű vizsgálati jegyzőkönyvein az olvasható: felelősséget nem vállalnak eredményeikért. Állításával szemben ilyen azonban egyetlen jegyzőkönyven sem olvasható. A Süth Miklós főállatorvos által felügyelt, a pontos laboratóriumi mérésekre műszaki adottságai miatt sokszor képtelen, vizsgálataikat tekintve pedig többnyire hiteltelen MGSZH mindenesetre nem talált hibát a cikkben említett mézekben, ezért büntetést sem róttak ki a cégre. Klenáncz Józsefben azonban mégiscsak felébredhetett az aggodalom, mert mindezek ellenére mégis bevonta és megsemmisítette azt a szerinte 50-60 üveg általa gyártott mézet, amelyről szó volt a cikkben. Emellett elégedett a számára hátrányt nem okozó hatósági eljárás eredményeivel is. Közölte: az MGSZH ebben az ügyben valóban a legteljesebb körültekintéssel és elvárható alapossággal járt el, nem lehet rájuk fogni, hogy nem csináltak semmit a cikk nyomán. „Az MGSZH maximálisan eljárt a fogyasztók érdekében" - summázta. Az Alba-Méz Kft-t nem tudtuk megkérdezni, számunkra elérhetetlennek bizonyult. A lebénított MGSZH-val ellentétben lapunk újabb antibiotikummal szennyezett terméket talált, most a Corá-ban. A magyarul és románul feliratozott terméket az áruház Cora vegyes virágméz néven árusítja. A 2010. 08. 11-ig feltüntetett szavatossági idejű mézben 3,1 mikrogramm/kilogramm nitrofurán nevű antibiotikumot talált a brémai labor, s a tőlük kapott ismertetés szerint ezt az anyagot tilos használni Európában az állatgyógyászatban. Az állatorvosok szerint aggodalomra ad okot a talált mennyiség, a nitrofurán ugyanis rákkeltő, és az egészséges sejtek veszélyes elváltozását okozza.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.