Nagyon átverték a mézfogyasztókat (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. február 23. - A méz is megfelelő példa arra, hogy Magyarországon azt is képesek vagyunk elrontani, ami természettől fogva jó - közölte T. Dögei Imre, a Foodapest élelmiszer-ipari kiállításon megtartott, a mézről szóló fórum vitavezetője.

Erre reagálva Horváth Zsuzsa, a saját méhészete mellett csomagolóüzemet is fenntartó Mézes-kert Kft. igazgatója kijelentette: cége hiába jelezte, hogy a piac tele van hamisítvánnyal, s hiába kérte a szaktárcától, hogy hozza nyilvánosságra a mézhamisítók nevét. - Az áruházak négy éven keresztül szintetikus anyagokat árultak méz helyett, mivel a jó minőségű vegyes méz kristályosodott, ami egyébként természetes. Azt viszont senki sem vizsgálta, hogy miként fordulhat elő az a csoda, hogy a boltok polcain csak folyékony mézet találni, pedig az akácmézen kívül az összes többi kristályosodik.
Horváth Zsuzsa a csomagolok és méztermelők összefogásának szükségességéről is szólt, illetve megemlítette, hogy a méhcsaládok szeptemberi összeszámlálása megtévesztő, mivel a következő év tavaszáig sok kipusztulhat. Véleménye szerint már az ezzel kapcsolatos téves számok miatt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora a hazai méztermelés. A statisztikákból az átlag 24-25 ezer tonnás mennyiség olvasható ki. Azzal kapcsolatban, hogy egy lapunk által megrendelt laborvizsgálat antibiotikum-maradványt talált az egyik, cége által csomagolt termékében, kijelentette: olyan szermaradványról van szó, amit a méztermelőknek tilos használni, emiatt jelenlétét nem is szokás vizsgálni.
Horváth Zsuzsa szerint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egyik legfontosabb dolga lenne, hogy tagjai közül azt a 0,1 százalékot is ellenőrizze, akik esetleg butaságból használnak nem engedélyezett szereket. - Süth Miklós feltételezhetően nem egyedül irányít. Miért mindig őt piszkálják? - fakadt ki a színpadon, utalva a területért felelős államtitkár tevékenységét számon kérő cikkeinkre. Emellett rávilágított: két éve (vagyis cikksorozatunk elkezdése előtt) a piacon legalább hét tonna hamis méz volt. Tehát szerinte a mézcsomagolók többsége átverte a fogyasztókat.
Wild József, a Mézvilág Kft. igazgatója szerint az utóbbi egy évben a sűrűbb ellenőrzések megakadályozták, hogy a kereskedők felduzzasszák az exportált mézet, ezért a korábbi 22-25 ezer tonnáról tavaly 12 ezerre esett vissza az exportunk. Mindkét felszólaló egyetértett- abban, hogy a méztermelőknek és a csomagolóüzemeknek együtt, független laboratóriumokban kellene vizsgáltatniuk a termékeket. Dénes


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.