A méz bizalmi termék lett (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. FEBRUÁR 16. - RENDEZVÉNY Senkinek nem jó, ha gondok vannak a hazai nektárral

A hideg és a hófúvás sem tartotta vissza szombaton az érdeklődőket attól, hogy idén is ellátogassanak a szekszárdi főiskola aulájába. A Tavaszváró méhésznapon 52 kiállító és színes szakmai program várta a látogatókat.
Probléma van a magyar mézzel, még akkor is, ha erről a szakma nem szívesen beszél - mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke a szakmai program megnyitóján. A probléma, melyre az elnök utalt, nem nagy, viszont az a néhány tétel, melytől hangos a sajtó, elbizonytalanítja a kereskedőket, a felvásárlókat, a termelőket és a gyógyszerforgalmazókat is. Léner Erzsébet, a Nektár Flóra Trade Kft. laboratóriumának vezetője előadásában tárta fel azokat a hiányosságokat, melyekre minden méhésznek figyelnie kell.
Az elmúlt három évtizedben folyamatosan analizálták a piacra került mézet. Ezen az uniós csatlakozás sem sokat változtatott, sőt a közösségi előírások engedékenyebbek, mint a hazai ellenőrzési szokások.
A méz víztartalma akkor ideális, ha a 17-18 százalékot nem haladja meg Ha ennél magasabb, akkor a méz könnyen megerjed, penészedik. A laboratóriumi vizsgálatokkal nemcsak a víz-, de a glicerin- és a cukortartalmat, valamint a pollenanalízist is elkészítik. Ez utóbbi a vegyes méznél fontos, amikor azt vizsgálják, mennyi benne az akác és a más fajtájú méz, a kristályosodás mikor indul meg.
A másik fontos vizsgálódási terület, hogy mennyi antibiotikum mézbe. Gyógyszermaradék természetes úton nem kerülhetne bele ebbe a termékbe, hiszen a méheket nem lehet olyan készítményekkel kezelni, melyek az emberi szervezetre is hatással vannak. Léner Erzsébet elmondta, a leggyakrabban előforduló helyzet, amikor liba, kacsa-, szarvasmarhatelep közelében helyezik el a méhészek a kaptáraikat, ahol az itatókba az állatok egészségét védő antibiotikumot tesznek. A méhek meg ide járnak inni nektárhordás közben. A másik kritikus időszak, amikor a méhész kapta rakat vásárol. A tapasztalat az, hogy eladás előtt néhány méhész alaposan begyógyszerezi a méheket, hogy erősnek tűnjenek, olyan benyomást keltsenek, ezek nem is kancsó-, de hordószám gyűjtik a mézet. Később persze kiderül a csapda, de az összehordott mézben is kimutatható addigra az antibiotikum.
A lényeg, a méhészek alaposan informálódjanak, mielőtt kaptárakat vásárolnak, hogy ki is az értékesítő.
Dr. Csaba György nyugdíjas professzor a világon minden földrészen megmutatkozó méhpusztulás okairól tartott előadást, mely az elmúlt évtizedekben felerősödött. A legismertebbek az USA-ban történt esetek, amikor a méhtelepek harminc százaléka elpusztult, de hasonló volt Kínában, Kanadában, Francia- és Olaszországban is a helyzet. Összességében elmondható, hogy a méhek is nagyon érzékenyen reagálnak az őket ért stresszhelyzetekre, ilyen a klímaváltozás, az elektromágnesesség (mobiltelefon), a környezetszennyezés, az alultápláltság és a vegyszerezés. Ezek összeadódnak, és együtt nagyon erős negatív hatással vannak a méhekre. Mauthner Ilona

Mega-méhész is érkezett Kerekegyházáról
VARGA KÁROLY mega-méhész is bemutatkozott a szekszárdi méhésznapon. Kerekegyházán van a telepe, ahol 260 családot gondoz. Ekkora mennyiségből már megél egy család, igaz sok munka is akad. A jelenlegi nagybani felvásárlási árak elfogadhatók, mondta Varga Károly, az akácméz kilójáért 830, míg a vegyes mézért 650 forintot fizet a kereskedő. A pár évvel ezelőtti mézbotránynak mára annyi hozadéka maradt, hogy a háztól való értékesítés megnőtt. Az emberek jobban bíznak a magántermelői mézben, mint a boltiban. Mára elmondhatjuk, a méz bizalmi termék lett. A hosszú télnek is van előnye, sokan a megfázás megelőzésére mézes teát isznak, így a termelők az idén nem panaszkodnak.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.