Felébredt Süth Miklós hatósága (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március 4. - A fogyasztók egyik szeme sír, a másik nevet- Végre hatékonyan költötte a közpénzt a hivatal

Bevonták a működési engedélyét, 1,4 millió forintra megbírságolták és büntetőfeljelentést tettek a keszthelyi Molnár Méz Kft.-vel szemben - adta hírül a Zalai Hírlap. Ideje volt, hogy felébredjen a hatóság, hiszen az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és lapunk az elmúlt évek alatt többször bebizonyította, hogy a cég hosszú ideje szinte büntetlenül veri át a fogyasztókat
A keszthelyi Molnár Méz Kft. mézhamisítása évek óta folyik. A mézcsomagoló cég termékeiben az idei vizsgálataink szerint egyharmad résznyi hozzáadott cukor volt. A cégbírósági dokumentumokból kiderült, hogy a kft-nek 2008-ban körülbelül hatvanmillió forint árbevétele keletkezett. Ha ez kizárólag mézforgalmazásból eredt, és ha a cég az utóbbi vizsgálatok eredményei szerint járt el a mézzel, akkor - tekintettel a méz és a cukor árának különbségére - akár húszmillió forint indokolatlan haszna is keletkezhetett a fogyasztók kárára, csak tavaly. A hamisítás Süth Miklós országos főállatorvos irányította szakhatóság szeme előtt zajlott az évek alatt, annak ellenére, hogy a cég elfogadhatatlan tevékenységére számos alkalommal felhívta a figyelmet az OMME, a Hír TV és lapunk is. Az országos főállatorvos azonban ahelyett, hogy komoly és elrettentő bírságokkal fékezte volna meg az ámokfutó céget, és példát mutatva a többi élelmiszer-hamisítónak, ellene büntetőeljárást is indított volna, csupán jelentéktelen büntetéseket szabott ki.
A mostani intézkedésükről szólva Kardeván Endre Zala megyei főállatorvos a helyi lapnak elmondta: két éve többször találtak már kisebb hibákat ennél a cégnél, ezért megbírságolták párszor. - A jelenlegi vizsgálatot lezáró határozatunk szerint a fogyasztók nagyfokú megtévesztése valósult meg, mivel az általuk forgalomba hozott méz idegen cukrot tartalmazott - közölte. A mézhamisítási ügyre egy fővárosi rutinszerű élelmiszer-ellenőrzés alkalmával derült fény, állítja a megyei főállatorvos. Ezt azonban megkérdőjelezi az a tény, hogy a Hír TV élő műsorában, majd a Magyar Nemzetben is azzal szembesült Süth Miklós, hogy a cég a saját maga által felcukrozott mézet hozza forgalomba újra és újra. Az állategészségügy ellenőrei a boltban vett mézmintákat bevizsgáltatták, s az OMME és a sajtó eredményeihez hasonlóan ez a laboratóriumi vizsgálat is hozzáadott cukrot mutatott ki. Ezt követően már célzottan a kibocsátó keszthelyi kft.-nél is ellenőrzött a
hatóság. A Pest megyei állat-egészségügyi igazgatóság és a zalai is 7-7 mintát vett a mézből, és mind a 14 mintából kimutatható volt a cukor - mondta a szakember, ami ugyancsak Süth alkalmatlanságára utal. Nemrég ugyanis a főállatorvos bennünket kritizálva kifejtetté, kizártnak tartja, hogy egyetlen cégtől ennyi hibás tételt lehet fel-. lelni egyszerre, ám most nekik is sikerült. - Nemcsak a hazai laboratóriumban vizsgáltattuk meg a mintákat, hanem kiküldtük Brémába, mivel az ottani laboratórium akkreditált - mondta a zalai főállatorvos, amivel elismerte korábbi s eddig szó nélkül hagyott állításunkat, mely szerint a magyarországi hatósági laborok vizsgálatainak jelentős része képtelen alapvető élelmiszer-vizsgálatokra, s eredményeik sokszor annak ellenére vitathatók, hogy milliárdokat költ rá Magyarország. Brémában, ahol a magyar hatóságokkal szemben komolyan veszik az élelmiszer-ellenőrzést, szénizotóp-meghatározás alapján is minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a lefoglalt mézminták idegen cukrot tartalmaztak - folytatta Kardeván Endre, amihez azonban nem tette hozzá, hogy Süth az érdemi munka helyett ennek a nemzetközi tekintélyű labornak az eredményeit is vitatta már. - Országos riasztást adtunk ki, és a kereskedelemből visszahívtuk az azonosított méztételeket. Ezenkívül az üzemben talált mennyiséget is lefoglaltuk. Az utóbbi tétel és a kereskedelemből visszahozott mennyiség összesen 4,1 tonna volt, az értéke 3,15 millió forint. A megmintázott mézek és az üzemben talált tétel alapján 1,4 millió forint bírságot szabtunk ki a kft. ellen, ezenkívül visszavontuk a regisztrációs számát, bevontuk a működési engedélyét. Pillanatnyilag nem is működhet az üzem - mondta el intézkedésükről. Kérdés persze, hogy mennyire elrettentő a kiszabott 1,4 millió forint, s hogy a cég mikor térhet vissza újra a piacra. Kardeván Endre elmondta még, hogy egyáltalán nem árt az egészségnek a cukorral hamisított méz, csak az nem mindegy, hogy valaki a drága méz árán valójában olcsó kristálycukorral szaporított terméket eszik, ami már nem méz.
Az eset felkerült a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjára, az élelmiszerrel kapcsolatos jogsértést elkövetők listájára. A 14 tételben volt magyar akácméz, magyar virágméz, magyar hársméz néven forgalomba hozott termék, s az eset leírásában a hozzáadott idegen cukor, hamisítás megállapítás szerepel. A megyei állat-egészségügyi hatóság az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, a hamisítás mint szándékos cselekmény kivizsgálására.
A Hír TV jövő hétfői, 17.30-kor kezdődő Panaszkönyv című műsorában az országos főállatorvos lesz a vendég, ahol korábbi ígéretét tudja majd teljesíteni. Süth Miklós személyesen ismertetheti a hatóságnak a Molnár Méz Kft.-vel és a mézhamisítással szembeni intézkedését.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.