A méhészek küzdenek a spórás baktériummal, az atkával (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. április 14. - FERTŐZÉS Az őstermelőknek méhegészségügyi felelőssel kell megnézetniük a családokat, a vizsgálat ingyenes Az elmúlt években világszerte jelentősen csökkent a mézelő méhek száma. Békéscsabán a nyúlós költésrothadás réme fenyegeti a méhészeteket, de jelen van a Varroa Destructor elnevezésű parazita is a kaptárakban. Dr. Tóth Gábor, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatója a nyúlós költésrothadás kapcsán elmondta, a betegséget spórás baktérium okozza. A méhek szervezetébe táplálék útján kerül. Pénteken emiatt felszámoltak egy méhészetet Békéscsabán. A fertőzést szeretnék megakadályozni, hiszen virágzik a repce, napok kérdése, és a méhészek kezdenek vándorolni.
A főállatorvos figyelmeztetett a méhészek vizsgáltatási kötelezettségére, mely ingyenes. Méhegészségügyi felelőssel kell megnézetni a méhcsaládokat.
Füredi Lászlótól, a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnökétől megtudtuk, a nyúlós költésrothadás négy méhészetben is pusztított ősszel, a jelenlegi méhészettől nem is olyan messze. Elképzelhető, hogy a fertőzés másoknál is okoz még bajt.

A méhcsaládokat figyelni kell
Szluka Csaba orosházi őstermelő 260 méhcsaládjában minden rendben van, igaz, az ő kaptáraiban is jelen van a Varroa Destructor, de az atka nem okoz kárt. - A tömeges pusztulást megakadályoztam, ügyeltem arra, hogy ne szaporodjon túl. Egyébként is nagyon figyelni kell az állományra, mert ez a parazita 30 éve megkeseríti az életünket, a méhek immunrendszerét pedig gyengíti, így kísérő betegségek is felüthetik a fejüket a családokban - mondta a majd' húsz éve méhészkedő fiatalember. Megtudtuk, ketten vannak Orosházán (Berke Zsolt is),  akik bio-méhészetükkel kizárólag külföldi piacokon értékesítik a mézet. Brémai laborban vizsgálják, ellenőrzik a végterméket. Ők csak korlátozva használhatnak atka elleni védőszereket is, antibiotikumot pedig egyáltalán nem. A betegség megelőzése, valamint a tavaszi készülődés jegyében mostanában több a méhészek dolga. - Ahogy ébredt a természet, felmértük a téli élelem mennyiségét, a méhanyák állapotát. Az én kertemben 260 méhcsalád van. Öt százalékukban kell lecserélnem az anyákat, mert a teljesítőképességük gyengült - részletezte tennivalóit Szluka Csaba. A serkentőetetés végére ér lassan a szakember, ezzel téve intenzívebbé az anyák petézését. Ez viszont akkor válik teljessé, ha külső virágporforráshoz is jutnak a szorgos méhecskék. A család kertje tele van gyümölcsfával, ráadásul a mezei virágokról (árva-csalán, gyermekláncfű) is gyűjtögethetnek a méhek. A gyümölcsfák elvirágzása után keresi fel a repceföldeket a méhész méhcsaládjaival. Cs. I.




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.