Van, hogy eltűnnek a méhek (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Kőszeg - Frank János méhész, mezőgazdasági vállalkozó azzal fogadott minket portáján a múlt héten, ragyogó napsütésben, hogy rajzanak a méhek. És ez nem jó hír egy méhész számára. A gazda a háza mögötti ligetes részen tartja méheit, amelyek innét indulnak naponta a környék erdeibe, szántóira és kertjeibe.
- Azt szokták mondani, hogy ha raj van, az a méhész szégyene, mert nem foglalkozott eleget a méhekkel - folytatja a gazda. Ugyanis előbb észre kellett volna venni, hogy rajzásra készülnek, és több lépet kellett volna beadni nekik. Így viszont nem volt elég munkájuk, ezért hagyták el a kaptárt.
A családi vállalkozó növénytermesztés mellett foglalkozik méhekkel, a mézet a piacon értékesíti.
- Hideg volt az idei tél, de nem elsősorban az alacsony hőmérséklet, hanem valamilyen betegség - nagy valószínűséggel nozéma -, vagy atka gyengítette le az állományt - folytatja. Körülbelül harminc méhcsaládja van, tíz körülire teszi az idei téli pusztulást. A méhészek szokták vizsgálni a pusztulás okait, ha a nozéma a felelős, annak látható jelei vannak, mert hasmenés okozza, de olyan is van, hogy egyszerűen eltűnnek a méhek.
Frank Jánosnak korábban százharminc méhcsaládja volt, „nagyban" csinálta. De ezek még a régi szép idők voltak, amikor a felszereléseket nem bántották, ott maradtak, ahova lerakták őket. A vándorlás, vándoroltatás amúgy is problémás, ezért ő maga ma már megelégszik azzal, hogy a kert végében harminc méhcsalád szorgoskodik.
Kérdem, javultak-e a magyar méhészek pozíciói azzal, hogy az ország EU-tag lett. Azt válaszolja, ha valakinek annyi van, hogy exportra is jut, jól járhat. Ő maga hetente kétszer kimegy a piacra Kőszegen, vásárokra jár, így el tud adni annyi mézet, hogy megéljenek. Rossz hír viszont, hogy az átjáró osztrákok kevesebbet vásárolnak. A vegyesméz kilója általában ezer forint körül van, az akácmézet úgy ezernégyszázért lehet eladni, a gesztenyeméz ezerhétszázba is belekerül - a mézfajták közötti különbség markáns.
A méh általában 3-4 kilométerre repül el a kaptártól, ahova begyűjti a nektárt, de előfordul, hogy 8-10 kilométerre is kiszáll.
- Most még én sem tudnám megmondani, milyen virágot hordanak a méheim, hiszen most virágzik az almafa, többféle fű, sőt a repce is - folytatja a gazda. Megemlítem neki, hogy egy külföldi tudós szerint az emberiség legfeljebb hét évvel éli túl a méhek halálát. Frank János tökéletesen egyetért ezzel, s hozzáteszi: a méheket előbb éri az a károsodás, ami később az emberre is veszélyes lehet. A legszomorúbb szerinte, hogy túl sok vegyszert használunk, és ennek első áldozatai a méhek. Bár egyelőre nem áldozatként viselkednek, igen agresszívek, s ezt bizonyítandó, fotósunkat két helyütt is megszúrják. PELTZER GÉZA

Maguk is fogyasztják
A kipusztult méheket a rajból pótolják - vagy vásárolnak. Frank János meg van elégedve a mostani méh-létszámmal, azt mondja, a számos nehézség ellenére ma is megéri méhészkedni. Családjában mindenki fogyaszt mézet, van, aki teába, más vajaskenyérre keni. Szeretik, tudják, hogy egészséges.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.