Egyre nagyobb a kereslet a méhcsaládok iránt (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 11. - Nagy a méhsűrűség, ami veszélyezteti a méhlegelők ideális kihasználhatóságát. A méhésztársadalom felháborodva figyeli, miként teszik tönkre a tolvajok gazdaságaikat, biztos megélhetésüket. Napjainkban irreálisan magas a méhek, méhcsaládok ára. A szakemberek a méhészet iránti fokozódó érdeklődéssel, a téli rovarpusztulással, a méz magas piaci árával magyarázzák a szorgos állatkák iránti keresletet.
Füredi László, a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnöke szerint sokan nem is a rovarok iránti szeretetből, elkötelezettségből kezdenek méhészkedni, hanem csupán a jól jövedelmező megélhetést látják benne.
- Az ágazat versenyképes, de a 30-35 ezer forint között mozgó méhcsaládok beszerzési ára mellett nem lehet nyereséget termelni. A kezdők néhány év alatt feladják -mondta a méhész.
Ezt erősítette meg Árgyelán János Békés megyei szaktanácsadó is, aki úgy fogalmazott: a kezdők szakmai hozzá nem értésének következménye, hogy az ágazat egyre több problémával kénytelen szembesülni.
- Nagy a méhsűrűség Magyarországon, ami veszélyezteti a méhlegelők ideális kihasználhatóságát, illetve számos méhegészségügyi problémát is okoz - nyilatkozta a szaktanácsadó. Ráadásul térségünkben itt a dinnyeszezon, a dinnyések is keresik a szorgos    rovarok    gazdáit. — Szükségük van megporzó rovarokra, 10 ezer forint bérleti díjat fizetnek méhcsaládonként — mondta a szakember. Egyébként ő is emlékezett egy őszi lopásra, Gerendás határából vittek el egyedi gyártású kaptárakat. Az a méhész azóta kaptárazonosítót használ. Árgyelán Jánostól megtudtuk, az OMME magyar méhészeti nemzeti programja foglalkozik a kaptárazonosító rendszerek elterjesztésével.   Mikrochipeket kapnak tagjaik, de méhes vagyonvédelmi rendszert is kiépíthetnek.
Azt már a kardoskúti károsult, Bodrogi József árulta el nekünk, hogy minden kaptárában szerepel beégetett monogramja. A lopás után megkeresték méhésztársai, hogy a kihelyezett kaptárak körül osszák meg az őrzést. Ez is megoldást jelenthet a tolvajokkal szemben. Cs. I.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.