4000 forint lesz egy kiló méz? (echo.tv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 13. - Jelentősen csökkenhet az idei méztermés az utóbbi hetek esőzései miatt. Sok helyen az országban az akácméz szokásos mennyiségének csupán öt százaléka termett. Így exportra nem jut, pedig a hazai méztermés háromnegyed részét európai piacokon értékesítik. Jelenleg 2000 forint körül van a méz kilója, szakemberek szerint a gyenge termés miatt ez akár a duplája is lehet idén.
Több millió forintos kárt okozott az időjárás a méhészeknek. Az akác pont akkor virágzott, amikor az esőzések elkezdődtek. A méhek így nem tudták beporozni a virágokat.

„Az idei akácméztermésünk a nullával egyenlő. Ez egy óriási veszteség, hiszen az akácméz jelenti a méhész számára a jövedelmet és az utána keletkező vegyes méz a hárs, a napraforgó, az egyéb mézek pedig a költséget szokták fedezni” – osztotta meg az Echo Tv-vel a héten Pohl Oszkár méhész.

Az idei helyzet rendkívüli a méztermelők számára. A tavalyi évhez viszonyítva, idén negyedmennyiségű méz termett.

Akácmézből Magyarország eddig a megtermelt mennyiség négy-ötödét exportálta a világba. Most jó, ha hazai fogyasztásra elegendő lesz a megtermelt mennyiség. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetője importra azonban nem számít.

„Az akácon kívül a vegyes virágméz és az egyéb fajta mézek az év hátralévő részében fognak teremni. Akácmézet importálni sehonnan nem lehet, hiszen a Kárpát-medencében Magyarországon található a kétharmada az akácerdőknek, a maradék egyharmad részen is hasonlóan rossz a helyzet” – közölte Boross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A szakember szerint az akácméz vélhetően hiánycikké válhat Magyarországon. Jelenleg kilója 1500-2000 forintba kerül. Hamarosan azonban akár a dupláját is fizethetjük érte.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) attól tart, hogy a magas árak miatt megnő az igény az olcsó, hamisított mézre.

„A kormányzat és a minisztérium elmondása szerint mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a mézhamisítást megakadályozza, hogy csak a jó minőségű mézek kerüljenek ki a piacra a forgalomba” – mondta el Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára.

A Magosz azt javasolj a vásárlóknak, ha tehetik, akkor inkább piacokon szerezzék be a mézet.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.