Megcsappant a mézkészlet (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. JÚNIUS 26.SOMOGY A méz ára a nyár elején történelmi csúcsokat dönthet Megcsappant a megyei akácmézkészlet. Van olyan nagy forgalmú somogyi üzlet, ahol már csupán kéthavi tartalék maradt. Sokak szerint a méz ára történelmi rekordot dönthet meg.
- Borzalmasan gyengén sikerült az akácszezon. - kesergett Bíró Márton, á Magyar Méhészeti Egyesület országos titkára. - Térségünkben a tavalyi mennyiségnek alig 20-25 százalékát sikerült előállítani.
Ágazati becslések szerint az idei idény országosan 6,5-7 milliárd forint árbevétel-kiesést okozott a méhészeknek. Somogyban annyi már bizonyos: a Kaposvár környéki akácméz termelők vesztesége tízmilliókra rúg.
Ismert: a gyakori csapadékot és a zivatarokat az akáclegelők virágzata megsínylette. A méhek nektárgyűjtő és megporzó tevékenysége gyakorta tartósan szünetelt. Ez az árakban rögtön visszaköszön. Az akácméz az utóbbi hetekben ismét drágult Somogyban. Számos helyen májusban kilóját még 1500-1600 forintra tartották, június közepén már 1800-2000 forintot kóstál.
- Van, olyan tagtársunk, aki nem tudott értékelhető mennyiségű mézet pörgetni - fogalmazott Bíró. - Az ezüsthárs most kezd nyílni, már csak ebben, és a napraforgóban reménykedhetünk. Bár ha ez csodák csodájára jól sikerülne, anyagilag akkor se billenne helyre a mérleg.
A házaknál 1200 forint a hársméz kilója, a vásárokban, piacokon 300-400 forinttal több. Ennek az ára, ellentétben az akáccal még nem ugrott meg. Csonka Imre kaposvári méhész egyelőre úgy látja: a somogyi készletek fogynak. Ez előbb-utóbb kihat a piaci folyamatokra. A hárs is rapszodikusan adja a nektárt. Négyévenként jók az eredmények, máskor meg nagy pangást tapasztalunk.
Mit hoz a közeljövő? - ez foglalkoztatja az egészséges életmód híveit. Csonka Imre, egy kaposvári szakbolt vezetője elmondta: amíg akácból korábban több, mint egy évre való készlet állt rendelkezésre, ma két havi tartalék van. Sokán keresik a finom somogyi mézet, ám sajnos van esély arra, hogy belátható időn belül elfogyhat. Harsányi Miklós

Tartanak a katyvasztól
MŰMÉZNEK MONDOTT katyvasz és import áru áraszthatja el a belföldi piacot - Bíró Márton is hallott a mendemondáról. Úgy vélte: a nehézségek ellenére talán elegendő mennyiségű áru marad a lakossági igényekre. A külföldi importot sokan elvetik. Már csak az árak miatt is - egy kereskedő szerint az akác bolti ára - kilónként - könnyen elérhetné a 3500-4000 forintot. Igaz, egyes hazai szakértők szerint a magyar akácméz ára még feljebb kúszhat, a kilónkénti 2500 forintos lélektani árig.

Drágul a méz
Dániel Mária kaposvári rokkantnyugdíjas: - Havonta egy-két alkalommal szinte mindig elmegyek a piacra és veszek egy kisebb üveg akácmézet. Ezt a szokásomat később se kívánom feladni. Sajnos, a termelők még többet kérnek, ám ennek ellenére is szükségem van a mézre. Annak persze kifejezetten örülnék, ha az áremelkedés végre megállna.
TOLNAI GYULA kaposvári agrármérnök: - Ősidők óta érdekel a méhészkedés, közvetlenül érzékelem, hogy mennyi gond zúdul idén a méhészekre. A mézdrágulás szerintem érthető, és ahogy látom, a vásárlók nagy része megérti a kényszerű lépést. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy nem zuhan vissza drámai mértékben a mézfogyasztás. Én továbbra is a helyi termelőktől vásárolok.

KAMPF MIHÁLY kaposvári nyugdíjas: - Megint a vásárlók fizetnek rá a rossz időjárás következményeire. Különösen bosszantó, hogy a méz ára ilyen hihetetlenül gyorsan drágul. Gondolom, hogy manapság a szerencsétlen méhészek is épp eleget idegeskednek. Riasztó lehet ilyen körülmények között dolgozni, talán a hárssal már nem járnak úgy, mint az akáccal.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.