2010. 07. 01. - Évezredek óta tudjuk, hogy a méz sok betegségtől véd
bennünket, de eddig nem sikerült megtalálni azt a "titkos" összetevőt,
amelynek e védőhatást köszönhetjük. Most először sikerült tisztázni,
miért pusztítja a méz a baktériumokat. Egy új kutatási eredmény alapján a méz baktériumellenes hatása egy olyan fehérjének köszönhető, amelyet a méhek saját szervezetükből adnak hozzá a mézhez. Ez egy úgynevezett defenzin-típusú fehérje, a defenzin-1. A defenzinek széles körben elterjedt az állatokban, jelen vannak az emberben is, és a veleszületett immunitás fontos összetevői.
A kutatási eredményeket a FASEB Journal 2010 júliusi számában publikálták. A szerzők szerint a defenzin-1 a jövőben az égési sérülésekre és a más típusú antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek ellen is használható lehet. A defenzinek kutatása felfedezésük óta világszerte igen intenzíven zajlik.
A defenzinek olyan antimikrobiális fehérjék, melyek nélkülözhetetlenek az ember, az állatok (sőt a növények) veleszületett immunitása szempontjából. A szervezetbe bejutó kórokozók gátlásában, elpusztításában játszanak szerepet. A defenzin-gének igen intenzív változásokon estek át az evolúció során, melynek eredménye, hogy igen sokféle defenzin-génvariáns alakult ki (polimorfizmus). Ezek a változások lehetővé teszik a populációk folyamatos alkalmazkodását a környezethez (adaptáció). A sokféle génvariáns jelenlétének további következménye, hogy igen jelentős eltérés lehet a betegségekkel szembeni fogékonyság tekintetében mind populációkon belül, mind pedig a populációk között.
Megtalálták a méz titkos, antibiotikumként ható összetevőjét [origo]
- Főszerkesztő
- Méz
- Találatok: 491