Milliós kár a méhészetekben (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 22. - SOPRON - Az elmúlt hetek hideg időjárása százmilliókban mérhető károkat okozott a méhészeknek. Idén csaknem 40 százalékkal lehet kevesebb a méz, s mivel akácvirágzáskor volt a legzordabb az időjárás, ebből a kedvelt mézfajtából komoly hiány várható. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint idén eddig 5-6 ezer tonnányi termés esett ki, amelynek egyenes következményeként az árak is emelkednek majd.
- Tegnaptól kétszáz forinttal mi is megemeltük a méz kilónkénti árát, mert másképp nem tudjuk kigazdálkodni a költségeket - fogalmazott Raknics János soproni méhész.
- Ahhoz, hogy elkapjuk valahol a virágzást, folyamatosan szállítani kell a családokat, a mi esetünkben a Dunántúl csaknem teljes területén. Dél-Baranyában, Mosonmagyaróvár környékén, a soproni erdőkben is dolgoznak most méheim, ezeket néhány naponta látogatni kell. Kétszáznegyven családom van, ebből 150 aktívan dolgozik, hármat kell fordulni a kisteherautóval, hogy elvigyük őket a megfelelő mézelőhelyre. A mostani gázolajárak mellett ez tetemes költség, amihez hozzájön még a folyamatos etetés. A hideg miatt ugyanis jobban kell figyelni a méhek állapotára, ha kevés a méz, akkor pótolni kell azt a kaptárakban, nehogy elpusztuljanak a családok - sorolta a kiadásait a termelő.
Raknics János elmondta, az ágazatot sújtotta az árvíz is, az ország alacsonyan fekvő méhészeteit elöntötte a víz, ami ugyancsak milliós károkat okozott. Szerencsésnek tartja magát, hogy a méhei megmenekültek, mert Baranyában igencsak veszélyes volt a helyzet, rengeteg kaptár elúszott.
- Nem vagyok optimista. A méztermeléshez a 25 fok az optimális, ettől igencsak elmaradt az eddigi hőmérséklet. Magyarországon mintegy 10-15 ezer családnak ad megélhetést vagy jövedelemkiegészítést a méhészkedés, most nekik szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat. 1200-2000 forint között volt elérhető a méz a termelőknél, általában a legdrágább a gesztenye- és a medvehagyma-, a legolcsóbb a vegyesvirág-méz. Pár száz forintos kilónkénti áremelésre számítani lehet, de ettől is nagyobb baj, hogy a hiány miatt nehezen lehet majd kielégíteni az igényeket. Én eddig évente 7 tonna mézzel számolhattam, most örülök, ha ennek a felét sikerül megtermelnem, így az áremeléssel együtt is mintegy ötvenszázalékos veszteséggel számolhatok - kesergett a méhész. PÓK VIKTÓRIA


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.