Méhek ellen harcolnak a gazdák (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 18. - KERÉKHEGY Helyi rendeletben szabályoznák a méhtartás feltételeit Mégdézsmálják a méhek a bélavári kerttulajdonosok gyümölcsöseit, ezért azt szeretnék elérni a gazdálkodók, hogy helyi állattartási rendeletben szabja meg az önkormányzat a méhcsaládok számát, tartásuknak feltételeit.
Megelégelték a kerékhegyi gazdák a méhek túlszaporodását a környéken és összefogtak a szomszédos méhészek ellen. A Bélavár mellett található hegyközségben a tulajdonosok szerint óriási méhállomány keletkezett, megdézsmálják a gyümölcsfákat, a szőlőt.  
Koltai János Kaposvárról jár Kerékhegyre gondozni a kertjét, de azt mondja: nem éri meg pénzt és energiát beleadni a szőlőművelésbe, mert hiába veszi meg a drága permetszereket és gondozza a gyümölcsöst, a méhek mindent tönkretesznek.
- Korábban csak néhány család volt á környéken, amit el is viseltünk; de mostanra vagy száz család él a szomszéd méhészeknél - panaszkodottá kerttulajdonos. Arról nem is beszélve, - folytatta - hogy az egyik szomszédasszonyról kiderült, hogy allergiás a méhcsípésre, a közelben semmilyen vakcina nem volt, perceken múlt az élete. Egy másik helyi gazdának meg a fiát csipkedték össze, náluk szerencsére volt ellenszer.
A kerttulajdonos már petíciót is írt a helyi jegyzőnek, azt szeretné elérni, hogy a szőlőben ne lehessenek ekkora számban méhek. Kálmán László jegyző azonban azt mondta: csak akkor tudja a képviselő-testület elé vinni az ügyet, ha név és lakcím szerint tesznek bejelentést a méhészek ellen, vizsgálatot egyelőre nem indíthat ellenük.
Megkérdeztük Tóth Szabolcsot, a megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság vezetőjét, aki elmondta: jogszabály írja elő, hogy miként tarthatnak méheket a környéken a gazdák, és ha ennek nem felelnek meg a kerékhegyi méhészek, - vagyis például nincs meg az előírt kétméteres kerítés, - vagy közegészségügyi veszélyt jelentenek a környéken élő allergiások számára, - akkor vizsgálatot kezdeményezhetnek a lakók. Ehhez a Nagyatádi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalnál kell bejelentést tenniük.
A szakember hozzátette: az állategészségügyi hatóság a jogszabályban  előírt szankciók alapján tud eljárni, amely legfeljebb szabálysértés lehet, azaz pénzbüntetést kell fizetniük a méhészeknek. Ezzel azonban még nem oldódik meg a környéken élők problémája. Tóth Szabolcs szerint az-önkormányzat feladata lenne az állattartási rendeletben szabályozni a méhek számát.
Ujfalvi Jánosné bélavári polgármester a megkeresésünkre elmondta: tud a kertgazdálkodók problémájáról és mindenben a segítségükre lesz, elsőként a bejelentkezett méhészek névsorát bocsátja a panaszosok rendelkezésére, illetve a későbbiekben, ha kell, a képviselőtestület elé viszi az ügyet. Meiszterics Eszter




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.