Száz méhcsaládot loptak el a megyében (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 1. - BARANYA | Ilyen rossz évet, mint az idei, ötven éve nem zártak a méhészek. Hiánycikk és drága lesz a méz, ráadásul a szaporodó tolvajbandák is megkeserítik az életüket. Nagy István pécsi méhész vagy ötven baranyai szakmabelivel együtt rázta az öklét a héten a tatabányai országos méhész-demonstráción. Egy meglopott termelőt citált egy orgazda a bíróság elé, amitől végképp túlcsordult a bögre. Ugyanis bár a kaptárokon ott volt a tulajdonosok monogramja - s ezért a rendőrség lefoglalta és visszaadta azokat -, az orgazda állította, hogy „üresen vette a kaptárokat", a bennük lévő méhcsaládok pedig az övéi. Ezért aztán a méhekért 2,5 millió forint kártérítést kért a bíróságon. Nagy István szerint ez már a pimaszság felsőfoka. Amint arról beszámoltunk tavaly nyáron, 2009-ben is nagy tételben lopták a méhcsaládokat.
May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója krimibe illő történeteket tud arról, hogy milyen riadóláncot építenek ki a méhészek olykor hiába azért, mert éjszakánként teherautóval lopják az erre szakosodott tolvajbandák a méhcsaládokat. Maguk nyomoznak, figyelik a lerakott kaptárokat, van-e köztük gyanús, oda nem illő. A tolvajok ugyanis átmenetileg valahol „pihentetik" a kollekciót, majd túladnak rajtuk. Előfordul, hogy felhívják telefonon a meglopott gazdát, mondván: „Tudjuk, hol vannak a családok, ha fizet, megmutatjuk". A tatabányai esetben is ez utóbbi történt. Baranyában legutóbb Okorvölgyből, Drávafokról, Orfűről, Pécsről és Szentő-rincről emeltek el összességében közel száz kaptárt, de a legnagyobb sztorit a fekedi eset jelentette: ott forró nyomon, a rendőröket segítve lepleztek le egy bandát.
Nagy István szerint éppen ezek miatt írtak petíciót a kormánynak kiemelt törvényi védelmet kérve. A rendőrségtől pedig szakmai segítséget várnak, sőt azt is felajánlották, hogy összedobnak egy kis pénzalapot a legjobb nyomozók, rendőrök jutalmazására. A pécsi szakember szerint a tatabányai demonstráció „méhészkesergő" is volt, ugyanis a hideg és az esős időjárás miatt 7-8 ezer tonna mézzel kevesebb lett az idén, mint egy átlagos évben - ami amúgy 18-20 ezer tonna -, ezért súlyos veszteségek érték őket anyagilag. A hazai és külföldi piacokon kedvelt akácmézből a várt egynegyede „termett", ami önmagában hatmilliárdos veszteség. Persze ez drágulást hoz, ami a vásárló pénztárcáját is megviseli.
Kérik, hogy a kaptáron legyen kötelező jelölés
A hazai méhészek a kormányhoz címzett petíciójukban azt kérték, hogy a rendőrség kiemelt ügyként kezelje a méhlopást, és hozzanak létre ezek nyomozására egy országos akciócsoportot. Ehhez szakmai segítséget adnak nekik. Szeretnék továbbá, ha a méhlopás nevesített bűncselekmény lenne, és súlyosan büntetnék. Kozma Ferenc


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.