Kétezren rázták dühösen a táblákat Tatabányán (24 Óra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. szeptember 29 - TATABÁNYA - Több, mint kétezer méhész jelent meg Tatabányán. Szolidaritásukat fejezték ki a környei Simon Józsefék mellett, akiktől hatvan kaptárát loptak el, most mégis ők álltak bíróság elé. A méhészek petícióval fordultak a törvényhozók felé. Tapsvihar, "Igazságot Simonéknak" felkiáltással fogadták a környei Simon Józsefet és feleségét, Évát a Közművelődés Háza előtti téren a tárgyalásuk után. A két méhésztől 2008. április végén 60 kaptárt loptak el, most mégis ellenük indítottak bírósági eljárást "jogalap nélküli gazdagodás" miatt Simonéktól összesen 2 455 200 forintot követelnek.
A tárgyalásra Simonék mellett hét méhészt is beengedtek, akik csendben figyeltek. Néhányszor azonban halk "elképesztő!" és "döbbenetes" felkiáltást hallhattunk tőlük, ahogy Simonék vallomásából kibontakozott a történet.

Eltűntek a kaptárok a repceföld mellől
2008. április 29-én, egy nappal azután, hogy kitelepítették őket, Simonék hatvan kaptárát lopták el Környe és Tata közül. A lopás miatt feljelentést tettek, de a rendőrség eredmény nélkül zárta le az ügyet.
- Folyamatosan kerestük a kaptárainkat - mondta Simonné - A férjem aztán július végén kapott egy telefonhívást, hogy 300 000 forinttért visszavásárolhatjuk a kaptárainkat. Az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójánál lett volna a csere. A pénz egy részét, 50 000 forintot kitettünk, amit el is vitt valaki. A kaptáraink azonban nem lettek meg.

Kiderült, hol vannak a kaptárok
A krimibe illő történet azonban itt még nem ért véget. Újabb telefont kaptak, hogy a kaptáraik az ország déli részében vannak. Informátoruk azonban félt a megtorlástól, ezért eltitkolta a kilétét. Figyelmeztette Simonékat is, hogy inkább ne keressék a kaptárakat.
- Januárban újabb telefont kaptam - mondta már el Simon József - Elmondták, hogy a mi és a szintén meglopott Nagy Imre kaptárai Beleznán és Porrogon vannak. Azonnal elindultunk, közben kértük a rendőrség segítségét. Az első nap nem jártunk sikerrel, csak Imre kiégett kaptárjainak lemezborításait találtuk meg. A második nap viszont már negyvennyolc kaptárunkra rátaláltunk. Rajtuk volt a KSJ, azaz környei Simon József monogram. De megpróbálták leglettelni, szétfaragni a jelöléseinket. A rendőrség zárolta a kaptárokat. J. Istvánná, egy idős asszony állította, övé a kaptár. De a szakkérdéseinkre már nem tudott válaszolni, állította, hogy a fia méhészkedett.

Legyengült, elhullott méheket találtak
A történet februárban folytatódott, amikor a negyvennyolc kaptárat hazavihették. Az asszony fia, J. István azonban nem engedte, hogy a kaptárakba nézzenek. Csak az átvétel után nyithatták ki őket, amikor döbbenetes látvány fogadta őket: 18 kaptárban csak méhhullák voltak, a többiben legyengült, beteg állatok pihegtek. A méhészek elmondták, a kaptárok csak annyira voltak nyitva, hogy levegőt kaptak, de kirepülni nem tudtak az állatok. Cukorszirup is volt bent nekik, de a szakemberek szerint februárban már csak megbetegíti őket a szirup.
A méheket Környén karanténba helyezték, hatósági állatorvos és méhegészségügyi felügyelő is látta az állatokat. Az etetés, gyógyszerezés, vitaminos kezelés ellenére két hónapon belül az összes család elpusztult.

Kié a megbetegedett méh?
Hogy miért állnak Simonék mégis bíróság előtt? J-ék állítják, a kaptárokat 2008 augusztusában üresen vették, minden ami benne van, az az övéké.
Dr. Horváth Dávid, Simonék jogi képviselőjének kérdéseire azonban kiderült, a méhészek szerint lehetetlen, hogy J-ék maguk telepítették be a méheket.
- A mi kaptáraink úgynevezett tamási rendszerű kaptárak. Olyan méretű kaptár, ahonnan be lehetett volna telepíteni őket, nem volt Beleznán. Ráadásul augusztusban nincs szaporulat. Mit telepítettek be? - tették fel a kérdést.
Képviselőjük ezért indítványozta, hogy J-ék a kaptárok adásvételi szerződését, a hozzá tartozó állategészségügyi szakvéleményeket, jegyzői, méhegészségügyi igazolásokat, vizsgálatokat nyújtsák be a bíróságra, hogy igazolhassák, valóban ők telepítették a méheket. Ha ezek nem léteznek, akkor nem volt olyan családjuk, ami valóban az övéké lehetett.
J-ék a tárgyaláson nem vettek részt. Képviselőjük egyetlen kérdést sem tett fel. Mindössze a tárgyalás elhalasztását kérte.

A méhészek petíciót nyújtottak át    
A tárgyalás közben mintegy kétezer, az ország minden részéből érkező méhész a Közművelődés Háza előtt tüntetett. Közöttük mintegy százhúsz méhészen sárga sapka volt, jelezve, hogy őket is meglopták. Michl József országgyűlési képviselőnek egy petíciót nyújtottak át. Ebben kérték, hogy a rendőrség kiemelt ügyként kezelje a méhlopást, és hozzanak létre ezek nyomozására egy országos akciócsoportot. Szeretnék, ha a méhlopás nevesített bűncselekmény lenne, és súlyosan büntetnék. Kérték, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Országos Rendőrfőkapitányság kössön együttműködést a felderítések érdekében. A bűncselekmények ellen pénzügyi alapot hoznak létre a méhészek, és kérik, hogy a kaptárakon legyen kötelező a jelölés.

"Méhtolvaj-Méhész 1-0"
A tárgyalás ideje alatt mintegy kétszáz méhész csendesen demonstrált a tatabányai városi bíróság épülete előtt. A tüntetők tábláinak feliratai azonban híven tükrözték a méhésztársadalom hangulatát. A „Bűn és bűnhődés, a Méhtolvaj - Méhész 1-0, 7. Ne lopj! üzenetek  egyértelműnek tűntek.
Hazánkban az elmúlt évben mintegy százhúsz méhészt loptak meg. Olykor méhcsaládok tucatjait, százait pusztítottak el értelmetlenül. A probléma országos, a feliratok is bizonyították: Nyíregyházától, Pécsen át, Szombathelyig...

A méhészek higgadt emberek, most mégis dühösen rázták a tábláikat
Pálinkás Sándor, a salgótarjáni méhészklub vezetője elmondta, hogy szerencsésnek tartja magát, eddig megúszta mind a kaptárlopásokat, mind a méhcsaládok eltulajdonítását, pedig huszonhárom éve méhészkedik. Szólt arról is, nagyon nehézkes az ilyen ügyekben a felderítés. Ha a méhész egy-két napig nem veszi észre, hogy meglopták, már megette a fene...
- Az elfogadhatatlan, ami a környei Simon Méhészettel történt - emelte ki Pálinkás Sándor. - Őket lopták meg, és most az orgazda őket citálja bíróság elé, azzal az indokkal, neki mennyi kára keletkezett, hogy az elorozott kaptárokat a tulaj mézestől, méhestől visszavitte... Hát, hol itt az igazság?
A méhészek köztudottan higgadt emberek, az izgalom „szagára" ugyanis fullánkkal válaszolnak a méhek. Most azért akadtak, akik fenyegetően rázták feliratos tábláikat. Bizonyára, ha a tárgyalásra is beengedték volna őket, a transzparensek nyelének jó hasznát veszik...

Családokat ajándékoztak Simonéknak
Az esztergomi Menyhár Józseffel már a Közművelődés Háza előtt diskuráltunk. 30-35 éve méhészkedik hobbiból és egy kis kereset-kiegészítés végett.
- Lopni még nem loptak tőlem, de vándorhelyen előfordult, hogy tönkre tették a kaptárokat - hangsúlyozta. – A környei eset azért felháborító, mert az orgazda perel, és teheti. „Oda Mátyás király, oda az igazság?"
Haris Gyula arról számolt be, hogy Kisbért és környékét még nem érte el a „méh-bűnözés", és, hogy mennyire abszurd, amikor a zsivány sértődik meg. Száznegyven méhcsaládjával munka mellett foglalkozik.
- Az összes civil szervezet közül a miénk a leginkább szolidáris - gondolom. - Azért jöttünk el, hogy ezzel is támogassuk társunkat, társainkat Példák sokasága bizonyítja, hogy a kollégák mennyire segítőkészek. Simonék esetében is a környékbeli méhészek családok átadásával, odaajándékozásával segítettek.
Az ácsi Iványi Gusztáv hat éve méhészkedik, de úgy tartja, tíz évig kezdőnek számít mindenki a szakmában.
- A környékünkön már előfordult lopás - fejtegette. - Gyorsan lezárták a nyomozást. Se tettes, se bűnös. Úgy gondolom, a becsületességnek, az igazságnak és a törvényeknek egy tőről kellene fakadniuk. Mudri Anna/Petrik József

Ki gondolná?
Komárom-Esztergom megyében 312-en foglalkoznak méhészkedéssel. Több mint 200-an tagjai az országos egyesületnek. Évente a Vértesben telelő méhcsaládok száma meghaladja az ötezret.
Tavaly 120 méhészt loptak meg Magyarországon.
Egy kiló akácméz átvételi ára: 1200 Ft körül mozog. Egy család 25-30 kilogrammot termel.
Aki 40 családot el tud lopni milliomos lehet.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.